‘Vrijstelling voor hoogopgeleide inburgeraar’
Op de voorpagina van Het Parool verscheen afgelopen weekend een artikel over ondernemer en Amerikaanse Amsterdammer Don Steinberger die na twintig jaar wonen en werken in de stad nu alsnog moet inburgeren. Steinberger is tekstschrijver, heeft gewerkt voor grote Nederlandse ondernemingen en spreekt vloeiend Nederlands. Toch moet hij inburgeren, omdat hij tijdens een gesprek met een inburgeringsambtenaar een paar vragen fout beantwoord zou hebben.
Zo wist hij bijvoorbeeld niet dat het enige juiste antwoord op de vraag hoe hij een bijdrage zou kunnen leveren aan de school van zijn kinderen, voorleesouder was. En dus niet als begeleider meegaan met een buitenschoolse activiteit, zoals Steinberger antwoordde. Ook kon hij als huiseigenaar niet op het woord huursubsidie komen. De inburgeringsambtenaar concludeerde dat Steinberger een ‘gebrekkige kennis van instanties’ heeft en dus alsnog zal moeten inburgeren.
Onlangs stelden PvdA raadsleden Frank de Wolf en hetti Willemse schriftelijke vragen over de inburgeringsverplichting voor hoogopgeleide Amsterdammers. Het college liet in haar beantwoording weten dat deze inburgeraars een lage prioriteit hebben en dat de gemeente streeft naar vrijstelling voor mensen die hoogopgeleid zijn en al jaren in Amsterdam wonen en werken.
PvdA gemeenteraadslid Hetti Willemse is dan ook verbaasd: ‘Het lijkt me dat Don Steinberger ook tot de groep hoogopgeleide inburgeraars behoort en dus vrijstelling zou moeten krijgen. Ik ga er vanuit dat er een fout is gemaakt, die snel door de gemeente moet worden hersteld. Ook vind ik het vreemd dat de antwoorden die Steinberger gaf tijdens zijn gesprek met de inburgeringsambtenaar fout zouden zijn. De gemeente moet nog eens kritisch naar de vraagstelling kijken, want op deze manier vraag ik mij af of ik als geboren getogen Amsterdamse het examen zou halen.’
Willemse en de Wolf organiseren in het najaar een bijeenkomst met expats. Willemse: ‘Tijdens deze bijeenkomst gaan we in gesprek met expats over hoe zij aankijken tegen Amsterdam als internationale vestigingsplaats. Inburgering zal daarbij zeker uitgebreid aan bod komen.’
Hieronder de schriftelijke vragen die De Wolf en Willemse eerder stelden en de antwoorden van het college daarop. Klik hier en hier voor eerdere berichten over dit onderwerp.