Vijfsterren zorg in Amsterdam
Vorige week kondigde de Telegraaf aan dat er in Amsterdam een grootschalige, superdeluxe woonzorgvoorziening voor hulpbehoevende ouderen komt. Zes panden aan de Lauriergracht zullen binnenkort gerenoveerd worden tot 38 zelfstandige appartementen. Er komen centrale ruimtes met bibliotheek, een keuken met chefkok die drie keer per dag kookt en in de woonkamer worden kamerconcerten verzorgd. En dat alles met zorgverlenend personeel op locatie. De huur voor een zorgappartement bedraagt 3800 euro all inclusive.
1. Vijfsterrenzorg in Amsterdam:een wenselijke ontwikkeling? Moet er meer vijfsterrenzorg worden aangeboden als daar vraag naar is?
Wij vinden dat een oudere zijn of haar leven moet inrichten zoals zij willen. Waarom zou je, als je voldoende geld hebt, je dagen niet met plezier, muziek, lekker eten en luxe inrichten? Sterker nog, in de notitie “Focus op kwaliteit, beter wonen voor ouderen “ heeft de PvdA onlangs aangedrongen op onderzoek naar nieuwe woonbehoeften van ouderen op de langere termijn. De Amsterdamse oudere is een eigenstandige Amsterdammer die net als alle andere Amsterdammers gekenmerkt wordt door verscheidenheid en varieteit qua leefstijl, inkomen, woonwensen en leefmogelijkheden. Dat de markt hier op in speelt is normaal.
2. Volgens particuliere woonzorgorganisatie Domus Magnus groeit de vraag naar dit soort zorgconcepten en zijn ouderen steeds minder bereid alles in te leveren voor een klein éénkamer appartement in een verzorgingstehuis. Herkent u die trend?
De trend is om zorg en wonen meer te scheiden. De bedoeling daarvan is dat iedereen maatwerk kan krijgen op woongebied( bijvoorbeeld in kleinere wooneenheden) en tegelijkertijd dat iedereen het zorgaanbod krijgt wat nodig is. Zorg wordt overigens gewoon geïndiceerd, voor alle zorgvragers. Rijke mensen krijgen niet meer dan arme mensen. Rijke mensen leggen er alleen meer eigen geld bij, als eigen bijdrage. Dit bijt de zorg voor mensen met minder geld dus niet. Het gaat er om dat de zorg voor iedereen, ongeacht rijk of arm, goed is. Daar moet voldoende geld voor beschikbaar blijven. We willen ook dat mensen die níet veel geld voor een huis kunnen betalen toch een goede, passende woonsituatie kunnen krijgen. De PvdA gunt iedereen zijn luxe 5 sterrenhuis, daar kan de markt voor zorgen, maar strijdt er voor dat de overheid waarborgt dat er ook voldoende kwalitatief goed aanbod is voor mensen met een smalle beurs.
3. Zegt deze ontwikkeling iets over het niveau van de zorg in Amsterdam?
Er moet nog veel gebeuren om onze ideale situatie te realiseren. Schrijnend is bijvoorbeeld een ander bericht deze week: de bewoners van het Flevohuis deden op AT5 hun beklag over de slechte maaltijden: bikkelharde zwarte pannenkoeken en ongare aardappels. In een dergelijke instelling moet juist lekker gekookt worden – en lekker hoeft heus geen vijfsterren niveau te zijn. De Keuringsdienst van Waren zou eens kunnen komen proeven, of Johannes van Dam. Eten is namelijk voor oudere mensen heel belangrijk om in een goede conditie en gezondheid te blijven en lekker eten is belangrijk om je plezierig te voelen.. Pannenkoeken op het menu zijn prima, schoenzolen niet. Het zou goed zijn als er op dit niveau naar de tevredenheid van de zorgvragers wordt gekeken. In voornoemde notitie hebben we gevraagd om te onderzoeken hoe we als lokale overheid kunnen stimuleren dat in de toekomst zoveel mogelijk verpleeg- en verzorgingshuizen uit Amsterdam bij de eerste 20 tehuizen in het land staan.
4. Is deze ontwikkeling een eerste aanzet naar een meer Amerikaans systeem waarbij rijke ouderen de beste zorg krijgen?
Wat ons betreft niet. We verwachten dat dit wel betekent dat er meer differentiatie komt in het aanbod, aansluitend op een nieuwe vraag. Maar wat ons betreft moet het aanbod in zorg en wonen ook voor mensen met een smalle beurs kwalitatief goed zijn, en moet er ook voor hen voldoende keuze zijn.