15 september 2009

‘Historisch besluit’ Amsterdam Gay Capital

1. Deze week werd het actieprogramma ‘Amsterdam Gay Capital’ raadsbreed aangenomen. Er wordt gesproken van een historisch besluit. Waarom?

Historisch is het uitgangspunt van het besluit: alleen door samen op te trekken kan Amsterdam een veilige en tolerante stad worden en blijven. De homobeweging heeft een groot aantal voorstellen gedaan gericht aan de gemeente, hetero-Amsterdam en de homobeweging zelf. Daarvoor zullen allerlei allianties worden aangegaan met het doel acceptatie te bevorderen en homofobie tegen te gaan. Vooral jongeren en Amsterdammers met een niet westerse achtergrond zullen worden benaderd. De gemeente Amsterdam moet een stad blijven waarin iedereen zichzelf kan zijn en ook homoseksualiteit zichtbaar kan blijven. Dat maakt Amsterdam een aantrekkelijke stad.

2. Is Amsterdam de eerste gemeente in Nederland met een dergelijk actieprogramma?

Amsterdam is koplopergemeente in het kader van het landelijke homo-emancipatiebeleid van Minister Plaskerk. Dat zijn we gelukkig niet alleen. Bijna alle middelgrote steden hebben een homo-emancipatiebeleid. Er is natuurlijk maar één Gay Capital in Nederland en onze ambitie is die positie ook wereldwijd te bevestigen. Niet alleen de horecascene, maar de openheid en tolerantie blijken doorslaggevend voor de faam van Amsterdam als Gay Capital.

3. Waarom is dit actieprogramma eigenlijk nodig?

Om beleid en mooie woorden in concrete daden om te zetten en zichtbare resultaten te behalen. Als eerste moeten de gevoelens van onveiligheid onder homo’s worden weggenomen: op straat, op school, op het werk, in de buurt, op het sportveld. En het is nodig om homo’s te steunen en hetero’s medeverantwoordelijk te maken in een gezamenlijke aanpak.
4. Stadsdeel Slotervaart stemde onlangs in met de plannen van Marcouch voor eigen homobeleid in het stadsdeel. Hoopt u dat er meer stadsdelen zullen volgen?

Slotervaart heeft deze zomer met de Gay Pride een statement gemaakt en de kranten gehaald. Stadsdeel centrum was het eerste stadsdeel met homobeleid. Maar ook andere stadsdelen zoals Zeeburg en Bos en Lommer hebben belangrijke stappen gezet door homoseksualiteit bespreekbaar en zichtbaar te maken in de wijk. En vergeet ook niet de Roze zondag van het Kwakoefestival in Zuidoost. Kortom, heel Amsterdam kleurt roze!

5. Wat vindt u van de kritiek van vooral D66 en GroenLinks dat er in het actieprogramma te weinig aandacht zou zijn voor lesbo’s?

Het is goed dat daar aandacht voor wordt gevraagd. Het actieprogramma spreekt echter net zo min specifiek over mannen als over vrouwen, maar vraagt aandacht voor seksuele diversiteit. Lesbo’s zijn momenteel in gesprek met de gemeente over de aansluiting bij maatregelen op gebied van vrouwenemancipatie. Zorg is daarbij een van de specifieke aandachtspunten.

Naar aanleiding van het actieprogramma Amsterdam Gay Capital vaardigde COC Amsterdam een persbericht uit, ‘Amsterdam stap dichterbij als roze emancipatie topstad.’ In het persbericht zegt voorzitter van het COC Dennis Boutkan: ‘het plan Amsterdam Gay Capital is bedoeld om Amsterdam weer een veilige en plezierige stad te maken voor alle lesbo’s, homo’s en transgenders. Amsterdam toont unaniem ambitie om dit waar te maken. Ons ideaal om van Amsterdam weer een emancipatie topstad te maken voor roze inwoners én bezoekers komt hiermee dichterbij.’