10 september 2009

Zie ginds komt de stoomboot

ANP/Amsterdam – Even leek het erop dat de intocht van Sinterklaas in Amsterdam dit jaar niet door zou kunnen gaan, omdat de organisatie met een groot financieel tekort kampte. Maar nadat de Stichting Sinterklaas Intocht hierover de noodklok had geluid, meldden zich snel enkele mogelijke sponsors. De organisatie is daarom sinds woensdag voor een groot deel uit de problemen.

Dat meldde een woordvoerster van de stichting. Door de recessie haakten eerder verschillende sponsors van de jaarlijkse intocht af. De stichting had daarom twee maanden voor de intocht een tekort van circa 70.000 euro. Om dat tekort aan te vullen, zegden de Amsterdamse bedrijven Villa ArenA en UPC woensdag in totaal circa 50.000 euro toe.

Villa ArenA meldde zich dinsdag als eerste om te helpen het kinderfeest door te kunnen laten gaan. ,,Deze traditie is zo belangrijk, die mag echt niet verdwijnen”, aldus een woordvoerster van het bedrijf. UPC liet weten de traditionele intocht ,,niet aan de crisis ten onder te willen laten gaan”.

Volgens de woordvoerster zijn de problemen helemaal opgelost als de gemeente nog een extra bedrag inlegt. De Amsterdamse gemeenteraad sprak woensdagavond dan ook over de kwestie. Burgemeester Job Cohen weigerde echter op voorhand te beloven bij te springen. Hij zei wel dat hij over een paar weken nog eens met de organisatie gaat praten om te kijken of er nog steeds een tekort is.

Overigens is ook de Sponsor Bingo Loterij Sinterklaas te hulp geschoten. Mensen die er een lot kopen, kunnen zelf een goed doel bepalen. De helft van de prijs van het lot gaat naar het goede doel, het grootste deel van de rest gaat in de prijzenpot. De intocht in de hoofdstad is vanaf nu een van de goede doelen.

De stichting hoopt daardoor de komende jaren jaarlijks enkele tienduizenden euro’s op te halen. Omdat de organisatie echter pas na de komende intocht inkomsten uit de verkoop van loten kan verwachten, lost dat het acute geldprobleem niet op.

De Stichting Sinterklaas Intocht is verheugd met de steun van de ‘hofleveranciers’. ,,We zijn ontzettend blij. Als we helemaal uit de problemen zijn, kunnen alle vrijwilligers zich weer op de intocht concentreren.”