Schriftelijke vragen van de PvdA Amsterdam aan de Stadsregioraad over de wachtlijsten jeugdzorg
Afgelopen week werd bekend dat de wachtlijsten in de jeugdzorg toch weer zijn gegroeid. Het aantal kinderen dat op 1 juli langer dan negen weken op enige vorm van hulp via jeugdzorg wachtte, was groter dan het aantal op 1 april. In totaal wachtten op 1 juli 4.946 kinderen al langer dan negen weken. Volgens het Interprovinciaal Overleg lukt het 9 van de 15 provincies en 3 stadsregio’s niet om de wachtlijsten op tijd weg te werken. De provincies erkennen dat er meer moet worden gedaan.
Minister Rouvoet zei eerder dat de wachtlijsten eind dit jaar echt verdwenen moeten zijn. Rouvoet en de provincies trokken vorig jaar €115 miljoen extra geld uit om de wachtlijsten weg te werken. Die werden ook korter, maar daaraan lijkt nu een eind gekomen. Wat de groei veroorzaakt is vooralsnog onduidelijk, al laat een woordvoerder van de minister weten dat de jeugdzorg wellicht meer kinderen heeft aangenomen dan de voorspelde groei van 7,8 procent in 2008 en van 8,4 procent in 2009.
De minister maakt zich ‘grote zorgen over’ de opnieuw groeiende wachtlijsten in de jeugdzorg. Hij wil op korte termijn met de provincies praten over de oorzaken. De gedeputeerden van zes provincies worden bij de minister ontboden om uitleg te geven, waaronder Noord Holland. Verder heeft Rouvoet laten weten dat hij niet zal aarzelen om alle hem ter beschikking staande instrumenten in te zetten om realisatie van de prestatieafspraken te bereiken, inclusief – indien noodzakelijk – het geven van een bestuurlijke aanwijzing op grond van de Wet op de jeugdzorg.
Op 27 september 2008 heeft de portefeuillehouder jeugdzorg stadsregio Amsterdam, Lodewijk Asscher, een schriftelijke aanwijzing gegeven aan Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA). Directe aanleiding hiervoor was het ontstaan van wachtlijsten bij de jeugdbescherming en het Advies- en meldpunt Kindermishandeling (AMK). BJAA kreeg opdracht de wacht- en doorlooptijden op orde te brengen, de bedrijfsvoering te verbeteren, dekking te vinden voor het financieringstekort 2008 en navolgbaar goed toezicht te houden op de veiligheid van de kinderen. Wethouder Asscher vond ingrijpen nodig ‘omdat de veiligheid van kinderen voor alles moet gaan.’
Tijdens de Stadsregioraad van dinsdag 16 december 2008 stelde de PvdA Amsterdam schriftelijke vragen over de problemen bij BJAA. Ook de PvdA Amsterdam vindt dat de veiligheid van kinderen voor alles moet gaan. De PvdA maakt zich zorgen over de recente berichtgeving en stelt daarom de volgende vragen aan de portefeuillehouder jeugdzorg van de Stadsregio Amsterdam.
- Op 13 augustus berichtte Minister Rouvoet dat er nog steeds wachtlijsten zijn bij de Jeugdzorg in het land. Bent u op de hoogte van dit bericht en deelt u de door minister Rouvoet geuite zorgen?
- Kunt u aangeven of er ook bij BJAA sprake is van een wachtlijst?
- Klopt het dat bij zorgaanbieders zoals Spirit, Altra en MOC ook sprake is van wachtlijsten? In hoeverre heeft dit volgens u te maken met het overdragen van verantwoordelijkheden van BJAA naar deze instellingen?
- Kunt u inzicht geven in hoeveel Amsterdamse kinderen op een wachtlijst staan, wat de gemiddelde wachttijd is voor Amsterdamse kinderen, en wat dit betekent voor de veiligheid van deze kinderen?
- Kunt u uitleggen waardoor door deze wachtlijsten zijn ontstaan en wanneer deze problemen zijn opgelost? Welke initiatieven worden er op korte én op langere termijn genomen om te zorgen dat er geen kinderen meer op de wachtlijst hoeven te staan?
- Bent u het met de PvdA gemeenteraadsfractie eens dat door alle nadruk op het bestrijden van wachtlijsten de kwaliteit van de geboden zorg onder druk kan komen te staan? Zo ja, wat doet u om de kwaliteit van de zorg te waarborgen?
- Minister Rouvoet zou hebben aangekondigd op korte termijn in gesprek te gaan met de provincies en stadsregio’s over de oorzaken. Heeft dit gesprek reeds plaats gevonden? En zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit gesprek?