11 augustus 2009

Actief meedenken, -doen en -beslissen over de toekomst van Amsterdam Noord? Stel je kandidaat!

PvdA stadsdeel Amsterdam Noord Verkiezingen 2010

Procedure kandidaatstelling, vastgesteld door het afdelingsbestuur

Hoe stel je je formeel kandidaat
Om je aan te melden moet je een aantal formulieren en documenten inleveren.
Die kun je vanaf 1 augustus per mail opvragen bij de secretaris van de kandidaatstellingscommissie.
Uiterlijk 7 september moeten die zijn ingeleverd bij de secretaris van de commissie:
Peter Vonk, [email protected]; tel. 633.1457.

Tijdpad
– 1 juli: huidige deelraadsleden, wethouders en leden afdelingbestuur geven aan bestuur (afdelingsvoorzitter) aan of ze zich verkiesbaar stellen

– 7 sept: sluiting formele kanidaatstelling
Het bestuur kan ook na 7 sept nog mensen uitnodigen zich kandidaat te stellen

– aansluitend: kandidaatsellingcie gaat gesprekken voeren:

– 1 nov: kandidaatstellingscie geeft advies aan afdelingsbestuur; vervolgens formuleert bestuur een advies aan de afdeling

– 2de helft november: afdelingsvergadering stelt lijst vast

– uiterlijk 8 dec: bestuur geeft definitieve lijst door aan partijbureau

– januari: partij dient lijst formeel in bij het stadsdeel

Kandidaatstellingscie
Het bestuur heeft de volgende kandidaatstellingscie benoemd:

Annemarie Hoogland, voorzitter
Oud gemeenteraadslid en oud stadsdeelvoorzitter Westerpark

Peter Vonk, secretaris
studentenhuisarts bij de UVA en oud afdelingsvoorzitter

Ali Mercimek
Ondernemer, actief in noord o.a. als voorzitter van een moskee en eerder in de kandidaatstellingscie

Janna Besamusca
secretaris generaal van de Europese koepelorganisatie van de JS

PvdA stadsdeel Amsterdam Noord Verkiezingen 2010
Zoals vastgsteld door de ledenvergadering van de afdeling van dinsdag 30 mei 2009

Inleiding
Voordat we het weten is het al weer 2010. Dan zijn er verkiezingen voor onze deelraad. Wij willen daar met een grote fractie in deelnemen. De kandidaatstellingscommissie zal ons adviseren over de concept lijst.
Natuurlijk hebben wij als bestuur en afdeling een aantal wensen de samenstelling van de nieuwe fractie. Daarom stellen we een zogenaamd fractie profiel op. Hierin geven we richting aan kandidaatstellingscommissie om de kandidaten te beoordelen. Het betreft een aantal zaken over de fractie als geheel maar ook over de fractieleden en de beoogd dagelijks bestuursleden.

In de bestuursvergadering van 19 mei is besloten dit fractieprofiel voor te leggen aan de ledenvergadering van de afdeling ter vaststelling.

Profiel fractie
Wat moet de fractie doen.
De primaire taak van de fractie is om ons verkiezingsprogramma te verwezenlijken. Als er zaken in de planperiode aan de orde komen die niet in het program staan moet de fractie vanuit haar eigen verantwoordelijkheid een standpunt bepalen met oog voor de principes en tradities van de sociaal democratie. In overleg met of op initiatief van het bestuur kunnen de leden daarover geraadpleegd worden, bijvoorbeld op een ledenvergadering.
Natuurlijk moet de fractie verantwoording over het gevoerde beleid afleggen. Voor de grote lijnen is de afdelingsvergadering hiervoor het forum, voor de dagelijkse gang van zaken namens de leden het afdelingsbestuur.

De fractie heeft, zoals elke democratische vertegenwoordiging, 3 taken:
bestuur controleren, scherp houden
beleid maken, initiatief nemen
volksvertegenwoordiger zijn

We zijn een bestuurderspartij, leveren vaak goede bestuurders. De taak van de fractie is hen kritisch te volgen en scherp te houden.

Het tweede punt behoeft zeker ook aandacht. In de fractie moeten ook enkele mensen zitten die zorgen voor profilering, het leg hebben hun punt te maken en op de agenda te krijgen, de onafgebroken drive hebben om te bereiken voor de burger wat ze echt noodzakelijk vinden.

En elk deelraadslid moet bereid en in staat zijn zich op te stellen als volksvertegenwoordiger. Netwerken hebben bij verenigingen in buurten, bij doelgroepen of iets kunnen laten zien wat ervan getuigt dat ze dat kunnen en willen opbouwen. En daarbij gedurende de gehele raadsperiode zichtbaar zijn in de wijken.

Niet iedereen hoeft alle elementen te hebben. Elke kandidaat zal wel de kwaliteiten moeten hebben om volksvertegenwoordiger te zijn.

Wat moet de fractie zijn.
Een afspiegeling
De fractie is meer dan het enkelvoudige geheel van de leden. De fractie is een team waar we veel van verwachten. In de fractie vinden we mensen die een afspiegeling zijn van de bevolking in Amsterdam-Noord. Bijvoorbeeld allochtone vrouwen, Marokkaanse buurtvaders, Surinaamse vrouwen die niet bang zijn om hun mond open te trekken als onderdeel van de lijst zou mooi zijn.
In principe wordt dit concreet gemaakt doordat tenminste een derde van de personen op de lijst vrouw is en tenminste een derde van allochtone afkomst.
Behalve een menging tussen man en vrouw, allochtoon en autochtoon, nieuw en oud is ook een evenwichtige verdeling tussen jong en oud gewenst.

Oud en nieuw bloed
Nieuwe mensen in de fractie zijn van belang voor een frisse blik. Ook voor de vorming van kader in de partij in Noord is doorstroming van belang. Tenslotte moeten nieuwelingen ook een kans krijgen als ze betrokken willen zijn bij het raadswerk. Natuurlijk is kennis en ervaring vanuit het verleden ook van belang. Actieve leden van de huidige fractie kunnen bijdragen aan de noodzakelijke mix.
Gezien het feit dat vier jaar geleden de hele fractie nieuw was, geldt nu als uitgangspunt een verhouding van twee derde ervaring, een derde nieuw.

Kennis en ervaring
De fractie is een team waarin verschillende spelers verschillende taken kunnen hebben. Binnen de fractie moet voldoende kennis en interesse zijn of worden opgebouwd om de beleidsvelden in het raadswerk inhoudelijk te bedienen. Op het gebied van geld en begrotingen en op juridisch gebied is behoefte aan reeds bij de start aanwezige kennis en ervaring. Op andere gebieden moeten in elk geval mensen met potentieel en interesse aanwezig zijn om zich in de onderwerpen te verdiepen, denk aan milieu en openbare ruimte, ruimtelijke ordening en bouwen, veiligheid en zorg, sociale samenhang en leefbaarheid, jongeren, ouderen.
Daarnaast moet er ook interesse en ervaring zijn in het politieke en bestuurlijke proces. Zowel het proces binnen de fractie als dat binnen de raad en ten opzichte van het Dagelijks Bestuur.

Loyaal
Elk fractielid is loyaal aan de partij en aan het vekiezingsprogramma. Is hij het niet eens met onderdelen van het programma dan meldt hij dat aan het bestuur voorafgaand aan de ledenvergadering waarop de kandidatenlijst wordt vastgesteld.

Profiel van de kandidaten voor de fractie.
Wat moeten de fractieleden doen.
Ze vormen samen een team: de fractie van de PvdA. Samen werken ze aan de politieke doelstellingen. Dat
“samen” betekent niet dat iedereen hetzelfde is of doet, wel dat iedereen mee doet. Een minimum hierbij is dat men aanwezig is en voldoende tijd beschikbaar heeft en maakt. Daarbij moet rekening gehouden worden met een inzet van minimaal 16u per week, waarbij de zitende raadsleden aangeven aanzienlijk meer tijd in te zetten.

Verder wordt uiteraard een individuele inbreng verwacht die het functioneren van de fractie versterkt. Behalve volgend zouden fractieleden ook initiërend moeten zijn. Zelf binnen en buiten de raad initiatief tonen om tot PvdA beleid te komen.

Natuurlijk moeten fractieleden ook verantwoording afleggen, in eerste instantie binnen de fractie maar uiteindelijk ook aan bestuur en afdeling. Voor de fractie maar ook de individuele fractieleden is het verkiezingsprogram leidend. De kandidaten moeten er dus ook achter staan.
Uiteraard zijn de fractieleden bereid de vastgestelde afdracht aan de afdeling te betalen en dat doen ze ook. Hiertoe wordt een overeenkomst afgesloten.

Zittende fractieleden en bestuurders
Leden van de huidige fractie, stadsdeelbestuur en afdelingsbestuur wordt gevraagd voor 1 juli aan de afdelingsvoorzitter te laten weten of ze zich verkiesbaar zullen stellen, en of ze beschikbaar zijn voor de rol van fractievoorzitter of stadsdeelwethouder, zodat bestuur en kandidaatstellingscommissie tijdig weten in hoeverre intensieve scounting van nieuwe kandidaten nodig is.
Mocht een lid van het afdelingsbestuur zich kandidaat stellen dan trekt deze zich op het moment van sluiting van de kandiaatstellingstermijn (7 sept 2009) terug als bestuurslid.
Met betrekking tot zittende deelraadsleden en wethouders geldt dat er informatie over hun functioneren beschikbaar is. Voor zover zij zich kandidaat stellen worden de verslagen van de functioneringsgesprekken die met hen gevoerd zijn overgedragen aan de kandidaatstellingscommissie, tenzij zij expliciet aangeven daartegen bezwaar te hebben. In dat geval zal de kandidaatstellingscommissie zich op andere wijze een oordeel moeten vormen over hun functioneren.

Wat moeten de fractieleden zijn.
Uiteraard is elk lid van de fractie (tenminste vier weken voor het einde van de kandidaatstellings-termijn) lid van de PvdA, is woonachtig in Noord en kan aan de kandidaatstellingscommissie een bewijs van goed gedrag overleggen.
Fractie leden hebben iets met Noord en/of de mensen die hier wonen en werken. Ze kunnen daar ook iets over zeggen en ze kunnen aan de kandidaatstellingscommissie referenties overleggen.
Fractieleden zijn in staat om voldoende tijd en energie aan het raadswerk te besteden. Veelal zijn er elke week wel een of meer vergaderingen van de raad, een raadscommissie, de fractie, een fractiecommissie of anderszins, waar fractieleden bij aanwezig moeten zijn. Het raadswerk is wel vrijwillig maar beslist niet vrijblijvend. Daarom is het ook zo dat er van vanuit de overheid een financiële vergoeding tegenover staat.
Fractieleden zijn vrij om het belang van Amsterdam-Noord voorop te stellen. Daarom zijn fractie leden niet tegelijkertijd lid van andere openbare bestuursorganen die een controlerende taak (kunnen) hebben naar het stadsdeel. Lees Kabinet, Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten, Gemeenteraad, B&W Amsterdam. (je kunt jezelf niet controleren!). Ook is de combinatie met ambtenaarschap in dienst van de gemeente Amsterdam niet toegestaan.
Fractieleden moeten veel geschreven tekst tot zich nemen en moeten zich natuurlijk in het werk goed verstaanbaar kunnen maken. Een goede beheersing van de Nederlandse taal helpt hierbij.
Natuurlijk zijn fractieleden, voor de medefractieleden, maar ook voor anderen goed benaderbaar en bereikbaar. In deze tijd is een goed werkende e-mail faciliteit onontbeerlijk.
Natuurlijk zijn de fractieleden actieve leden van de PvdA, zo zijn ze intensief betrokken bij de verkiezingscampagne voor de deelraad 2010 , maar stellen zich ook binnen de afdeling actief op.

Profiel voor de dagelijks bestuurders.
Hiervoor geldt in grote lijnen hetzelfde als voor raadsleden. Belangrijke toevoegingen zijn dat kandidaten kunnen bogen op bestuurlijke ervaring, beschikken over goede communicatieve en met name onderhandelingsvaardigheden. En dat ze zichtbaar zijn.
De dagelijkse bestuurders zullen bij een eventuele formatie van het Dagelijks Bestuur om moeten kunnen gaan met de spanning tussen de PvdA en de wensen van andere politieke partijen.
In het functioneren als Dagelijks Bestuurder moet de bestuurder met de deelraadsfracties een goede relatie kunnen onderhouden. In het dagelijks werk bestaat er een spanning tussen het Dagelijks Bestuur en bestuurlijke partners zoals Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, maar ook belangrijke partijen als woningcorporaties. Dagelijks Bestuurders moeten de vaardigheden hebben om de belangen van Noord in dit krachtenveld effectief te behartigen.

Hoog en laag op de lijst
Onze lijsttrekker is de komende 4 jaar onze politiek leider. Om duidelijk te zijn naar de kiezer geeft hij/zij aan of hij die rol als stadsdeelvoorzitter of als fractieleider gestalte geeft.
De andere kandidaatwethouder(s) hoeven niet op de lijst te staan en kunnen dus van buiten de raad gekozen worden. De nieuw gekozen fractie bepaalt wie, naast de lijsttrekker, wethouder en fractievoorzitter wordt.
De kandidaatstellingscommissie wordt wel gevraagd expliciet te zoeken naar mensen die geschikt en beschukbaar zijn voor die functies en mogelijke kandidaten voor die posities op de eerste vier of vijf plekken op de lijst voor te dragen.

De richtlijnen om te komen tot een lijst die een afspiegeling is van de bevolking in noord gelden voor de lijst als geheel, maar het streven is dat de gewenste verhoudingen ook in acht worden genomen voor plek 1 t/m 9, die gelden met grote kans verkiesbaar.

Kandidaten zouden ook als lijstduwer op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst kunnen staan. Echter, overeenkomstig het advies van de landelijke partijleiding kiezen we er in noord voor uitsluitend mensen op de lijst te plaatsen, ook op lage plaatsen, die geschikt geacht worden voor het deelraadslidmaatschap, en bereid zijn indien ze met voorkeurstemmen gekozen worden ook lid te worden.

Afwijking van dit profiel
Dit profiel geeft een richting aan en is in eerste instantie leidend. De kandidaatstellings-commissie en vervolgens het bestuur kunnen bij de uiteindelijke voordracht gemotiveerd afwijken van het profiel.
Uiteindelijk wordt de definitieve lijst vastgesteld door de ledenvergadering van de afdeling.

Namens het bestuur,

Maarten Adelmeijer

Amsterdam,
5 augustus 2009