‘Michiel Mulder nr. 1 op Twitter’
Met meer dan 1.250 volgers is gemeenteraadslid Michiel Mulder (PvdA) de lokale politicus met de grootste achterban op Twitter, zo blijkt uit een analyse van Nieuws uit Amsterdam. Twitter blijkt vooral een ding voor liberalen: relatief zijn D66 en de VVD het best vertegenwoordigd.
Nieuws uit Amsterdam verzamelde op 25 juli de gegevens van 35 lokale politici op Twitter. Kort daarvoor heeft Twitter op grote schaal spam-accounts opgeruimd, waardoor het aantal volgers fors daalde en een meer realistisch beeld ontstond. De telling levert de volgende top-5 op:
1. Michiel Mulder (PvdA) 1.283
2. Fatima Elatik (PvdA) 457
3. Hans Korff (D66) 218
4. Alexander Scholtes (D66) 211
5. Jan Paternotte (D66) 180
Als gekeken wordt naar het aantal updates dat men heeft geplaatst, dan ontstaat een ander beeld: Jan-Bert Vroege (D66-voorzitter in Oost) staat bovenaan met bijna duizend berichten, gevolgd door Laurent Chambon (PvdA), Fatima Elatik (PvdA), Margreet de Boer (GroenLinks) en Hans Korff (D66). Gemiddeld hebben de politici 114 volgers en hebben ze 242 updates geplaatst.
Mulder werd door partijgenoot Rik Winsemius overgehaald om te gaan Twitteren. Aanvankelijk was hij sceptisch, maar nu ziet hij het als een manier om de politiek transparanter en toegankelijker te maken. Zo maakte hij zijn plannen om aanbestedingen MKB-vriendelijker te maken bekend via Twitter. Piet van der Lende (Bijstandsbond) wist hem op Twitter te vinden met een klacht over het daklozenloket van de sociale dienst.
Het stadsdeel waar het meest wordt getwitterd is Oud-Zuid. Tijdens raadsvergaderingen reageren politici op elkaar, wat burgers overigens ook kunnen zien als ze online naar de live-uitzending kijken. Raadsvoorzitter Petra Tiel (VVD) liet weten dat ze geen probleem heeft met Twitteren tijdens de vergadering.
Ze reageerde daarmee op Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA), die had gezegd dat ze zich ergerde aan politici die in de Kamer Twitteren. “Af en toe een sms’je versturen vind ik geen probleem – dat doe ik zelf ook. Maar ze mogen niet constant naar dat apparaat loeren,” aldus Verbeet.
Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen was een aantal kandidaten erg actief op Twitter. Wanneer de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op stoom komt, zal het aantal politici op Twitter waarschijnlijk wel weer een kleine hausse laten zien.
Stiekem hopen ze misschien via Twitter de massa’s te mobiliseren, zoals Barack Obama dat deed met zijn online operation. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren: de massa’s komen niet op Twitter. Wel kan Twitter van pas komen om contact te onderhouden met actieve partijleden en andere symphatisanten, de ruggengraat van elke campagne.
Dit bericht verscheen eerder op www.nieuwsuitamsterdam.nl. Volg Michiel Mulder op Twitter.