10 juli 2009

Muriel Dalgliesh telt de zegeningen

Jaarverslag PvdA-fractie

Voor u ligt het jaarverslag over de periode 31 mei 2008 t/m 31 mei 2009. Met tevredenheid zien wij dat we opnieuw vorderingen hebben gemaakt met zaken die we dit jaar wensten te bereiken. De veiligheidsmonitor Amsterdam geeft aan dat we van het meest onveilige stadsdeel zijn opgeschoven naar een stadsdeel waar het gemiddeld veiliger is dan elders. We behoren tot de schoonste stadsdelen in Amsterdam. En dat is ook wel eens anders geweest.
De vernieuwing van de Bijlmermeer nadert zijn voltooiing. Het Bijlmerpark is in ontwikkeling, het Bijlmer Sportcentrum is geopend; het Bijlmer Park theater wordt vlak voor de zomer 2009 geopend etc. Zoals ik ook al bij de algemene beschouwing 2009 heb gezegd, we tellen onze zegeningen en doen dat graag niet in stilte. We laten de mensen weten, dat het beeld van Zuidoost van 15 jaar geleden niet meer past op het Zuidoost van vandaag. Wij zijn er trots op dat de PvdA bij al die verbeteringen opnieuw een prominente rol heeft vervuld.

De fractie heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de belangen van onze bewoners te behartigen en daar waar nodig om te zetten in beleid. Onze speerpunten dit jaar waren gericht op het bestrijden van armoede; promoten van de noodzaak voor goed onderwijs voor kinderen; ondersteuning van sportorganisaties; bevorderen van economische kansen voor kleine ondernemers; veiligheid, jongeren en een schone leefomgeving. Maar ook voor het interne gebeuren op het stadsdeel hebben we ons met positieve resultaten ingespannen zoals bijvoorbeeld de financiën, dienstverlening aan burgers aan de balie of voor een schoon zuidoost. .

Verkiezingsvirus is er weer.
Het is weer verkiezingstijd en dat is in de raad al te merken. De aanvallen op onze fractie worden feller en populistischer van toon. Vooral als er onderwerpen te bespreken zijn die de emoties van grote groepen bewoners oproepen. Zij zijn dan ook in grote getale op de publieke tribune aanwezig in de raadszaal. Het gaat een aantal partijen dan niet meer om de inhoud of de rede maar om de aanval onze partij. Hoewel het niet altijd even makkelijk is gaat de fractie hier toch vast en beraden mee om. Dit houdt in dat we ook die besluiten nemen die niet de goedkeuring hebben van alle (belangen) groepen van bewoners of organisaties en/of van de oppositiepartijen in de raad. Daarom heeft de fractie het afgelopen jaar opnieuw fors tijd besteedt aan contacten met het veld, maar ook met individuele bewoners. We proberen daarbij onze standpunten uit te leggen en meestal lukt het ook onze boodschap en standpunten goed te communiceren.

De fractie is duidelijk en zichtbaar in de wijken van ons stadsdeel.
We hebben daarnaast ook verschillende bezoeken gebracht aan organisaties en/of groepen van personen over verschillende zaken. Zoals met groepen die zich inzetten voor het realiseren van een Mandir in zuidoost. Ook met verschillende organisaties hebben wij gesprekken gevoerd bijvoorbeeld n.a.v. de discussie notitie van het DB van etniciteit naar burgerschap, welke enige commotie te weeg heeft gebracht onder zelforganisaties.
Met organisaties van Antillianen en Arubanen en overige Spaanstaligen hebben we gesprekken gevoerd om te bezien wat gedaan kan en moet worden om de hardnekkige problemen op te lossen waar deze bewoners voorstaan.
Samen met de centrale stad hebben we ook in zuidoost bijeenkomsten georganiseerd voor kleine ondernemers. Tijdens een centrale bijeenkomst in de Rembrandt toren, waren ook banken en overige stakeholders uit het bedrijfsleven aanwezig. Doel het realiseren van betaalbare huren/ruimten voor kleine ondernemers.
Klachten van ondernemers in Zuidoost hebben we aangekaart bij het stadsdeel en tijdens een terugkomst bijeenkomst is ons gebleken dat de ondernemers tevreden zijn voor hetgeen we voor hen hebben kunnen bereiken.
Ook met bewonersgroepen over bijvoorbeeld de verkenning naar nieuwe woningbouw locaties in Gaasperdam wat veel stof heeft doen opwaaien, hebben we verschillende constructieve gesprekken gevoerd.

Werkbezoeken zijn afgelegd bij o.a. MAAZO; SWAZOOM en MADI. Dit om te weten te komen waar men zoal in de dagelijkse praktijk tegen aan loopt. Met deze informatie heeft de fractie waar nodig acties in de raad op ondernomen. (zie ook motieoverzicht).

De economische crisis slaat wereldwijd hard toe. Ook in Amsterdam en in Zuidoost zijn de gevolgen merkbaar. Het is nog onduidelijk hoe de financiële vertaling uit het stadsdeelfonds voor zuidoost zullen uitpakken. De fractie maakt zich zorgen hierover daar juist nu extra inspanningen van de centrale stad, vereist zijn op bijvoorbeeld het gebied van armoede bestrijding, arbeidsmarktmaatregelen, scholing en re-integratie van mensen die werkloos worden. De oplopende (jeugd-)werkloosheid zal ook bewoners uit ons stadsdeel treffen. De fractie is van mening dat het dagelijks bestuur juist nu meer moet investeren in mensen en zal hiertoe bij de begrotingsbehandeling in het najaar extra op toezien of onze motie (nummer 38 in de bijlage) hieromtrent goed wordt uitgevoerd. Ook wenst de fractie bij de begroting bespreking 2010 een zo volledig mogelijk overzicht te ontvangen op welke terreinen de crisis het zuidoost in het bijzonder raakt en de korte en lange termijn maatregelen die genomen zullen worden door de centrale stad en het dagelijks bestuur.

De fractie telt 15 leden i.p.v. 17 leden aan het begin van deze raadsperiode. Jammer genoeg hebben we in deze periode afscheid genomen van twee van onze leden te weten Ernest Owusu Sekyere( december 2008) en Randy Stena (mei 2009), die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Deze twee leden zijn nu als zelfstandige fracties in de raad vertegenwoordigd. Dat betekent dat de Partij van de Arbeid fractie nu 15 leden telt.
Het wordt de komende tijd hard werken voor onze fractie en partijleden, gezien het feit dat de opkomst en het resultaat voor onze partij bij de Europese verkiezingen van 4 juni jl. in Amsterdam en in Zuidoost behoorlijk tegengevallen is. De Partij is nog altijd de grootste in het stadsdeel. Daar zijn we trots op en we hebben alle intenties om dit met uw hulp ook in 2010 opnieuw waar te maken.

Muriël Dalgliesh
Fractievoorzitter