9 juli 2009

‘PvdA vreest voor lot expat’

Het wordt buitenlandse werknemers te moeilijk gemaakt in Amsterdam te werken. Vooral de positie van expats en kenniswerkers in de stad komt hierdoor in het nauw.

Dit stelt de PvdA-fractie in de gemeenteraad. In schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur wijst de fractie vooral op de strengere regels die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hanteert.

Verwezen wordt onder meer naar een artikel in Het Parool waaruit blijkt dat de IND buitenlandse werknemers dwingt een inburgeringscursus te volgen, ook als de betrokkene al twintig jaar in Nederland woont.

Verder vindt de PvdA het bezwaarlijk dat het salaris dat iemand nodig heeft om in aanmerking te komen voor de zogenoemde kennismigrantenregeling, is verhoogd met vierduizend euro. Dat betekent dat iemand die in 2004 45.000 euro verdiende vijf jaar later 49.000 euro moet ontvangen om in aanmerking te komen voor verlenging van de verblijfsduur.

Wordt een kenniswerker ontslagen, dan moet hij binnen drie maanden ander werk hebben, anders volgt uitzetting.

De PvdA raakte gealarmeerd door een recent onderzoek van het Londense adviesbureau Brookfeld en uitspraken van arbeidsadvocaat Bart Maes, gespecialiseerd in internationale vraagstukken. Volgens het adviesbureau en Maes kampen bedrijven niet alleen met de economische crisis, maar ook naar het groeiend aantal barrières die overheden opwerpen, ook in Nederland.

De PvdA vreest dat hierdoor het aantal expats in Amsterdam snel terugloopt, juist na een bescheiden stijging in voorgaande jaren. In 2009 wonen 111.640 westerse buitenlanders in Amsterdam, 3,9 procent meer dan in 2008.

Daarbij onderscheidt Amsterdam zich met strenge regelgeving voor expatverhuur, regels die pas sinds 1 juli van kracht zijn. Daarvoor probeerde Amsterdam het tijdelijk verhuur van vrijesectorwoningen te verbieden.

De PvdA-fractie vraagt het bestuur alles in het werk te stellen om zich te blijven profileren als internationale vestigingsplaats.

Dit bericht verscheen op 9 juli 2009 in Het Parool. Hieronder vindt u de schriftelijke vragen.