1 juli 2009

PvdA stelt vragen over verkeersveiligheid in Oost

Voor de PvdA is verkeersveiligheid een belangrijk speerpunt uit het verkiezingsprogramma. Iedereen moet zich veilig over straat kunnen bewegen. Het aantal ongevallen met letsel moet worden terug gebracht. In de afgelopen jaren is er al veel gedaan. Vooral de schoolroutes zijn in kaart gebracht en aangepakt. Daardoor kunnen kinderen dagelijks veilig naar school en weer naar huis. Vanwege het dodelijke ongeval aan de Marnixstraat in stadsdeel Centrum heeft het Parool de gevaarlijke kruispunten en routes in beeld gebracht. In Oost-Watergraafsmeer zijn een aantal gevaarlijke situaties, waar totaal 27 ongevallen hebben plaatsgevonden het afgelopen jaar met slachtoffers. Ook is er sprake van 1 gevaarlijke route, de middenweg tussen de Hogeweg en de Ringdijk. De PvdA vindt elk slachtoffer er één te veel en stelt daarom de volgende vragen aan het Dagelijks Bestuur van Oost-Watergraafsmeer:

1. Heeft het Dagelijks Bestuur kennis genomen van het krantenartikel in het Parool van zaterdag 27 juni 2009 over gevaarlijke kruispunten in Amsterdam?

2. Kunt u aangeven welke Black Spots er in Oost-Watergraafsmeer zijn en hoeveel ongelukken met gewonden en-of doden daar de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden? Is het aantal wat het Parool benoemt in Oost-Watergraafsmeer, 4 black spots met 27 ongevallen met gewonden-doden, juist?

3. Kunt u aangeven wat de oorzaken van deze ongevallen zijn?

4. Is het juist dat er in Oost-Watergraafsmeer sprake is van 1 Red Route, namelijk de middenweg tussen de Hogeweg en de Ringdijk?

5. Kunt u aangeven welke maatregelen noodzakelijk zijn om de Black Spots en de Red Route veiliger te maken, zodat het aantal ongevallen daalt?

6. Heeft het stadsdeel een planning van het aanpakken van deze Black Spots en Red Route en wat is deze planning ?

7. Is het Dagelijks Bestuur bekend met het feit dat het ontbreken van voorrang op de Kruislaan tussen spoorviaduct en ringvaart tot verwarrende verkeerssituaties leidt, namelijk bij het kruispunt met de MacGillavrylaan en bij de Ringdijk?

8. Bent u met de PvdA-fractie van mening dat dit leidt tot verwarrende verkeerssituaties en gevaar voor fietsers en voetgangers?

9. Welke (eventueel tijdelijke) ingrepen zijn noodzakelijk om voor fietsers en voetgangers een veiliger verkeerssituatie te creëren waarbij het kruisende verkeer voldoende wordt afgeremd? En staan deze ingrepen al in de planning van het stadsdeel?

10. Is het mogelijk permanente ingrepen te plegen zodat er een veilige verbinding ontstaat voor voetgangers tussen de sportparken in de Watergraafsmeer en het Flevopark in Zeeburg ?

Het Dagelijks Bestuur zal deze vragen binnen 6 weken beantwoorden. De antwoorden zullen wij ook weer op de website publiceren. Ook horen we graag van u of u een gevaarlijke situatie kent in Oost-Watergraafsmeer en welke oplossing u heeft om het veiliger te maken op straat. Neem contact op met de fractie, u kunt u ervaringen of ideeen mailen.