11 juni 2009

Speech Jaarrekening 2008

Iedereen die de Europese verkiezingen heeft gevolgd heeft kunnen zien dat de kiezer de PvdA een boodschap mee heeft willen geven. En die boodschap luidt niet: halleluja!

Hoe gaat het dan in een stad waar zoveel PvdA’ers aan het roer staan? Ik heb voor de kiezer een boodschap terug: er gaan verdomd veel dingen goed.

– Aangaande de veiligheid is het aantal overlastgevende groepen terug gebracht van 120 naar 60. Jongeren die terugkomen van een taakstraf, of gevangenis worden intensief begeleid zodat ze niet terugvallen, ook die aanpak begint vruchten af te werpen. Zo weten we ook de jongeren die al wel in aanraking met politie en justitie zijn geweest,op het rechte pad te krijgen. Drugspanden worden dankzij een motie van de PvdA aangepakt en daarmee zorgen we ondermeer voor een veilige Transvaalbuurt waar de pleinen en straten weer terug gaan naar de bewoners.

Bovendien zijn we eindelijk begonnen met de intensieve opsporing van illegale bordelen en escorts met een speciaal team dat er op initiatief van de PvdA-fractie is gekomen.

– Aangaande de investeringen in de economie: we zitten boven de doelstellingen van het aantal Amsterdammers dat op glasvezel is aangesloten. Dit helpt om zodadelijk weer sterker uit de crisis te komen. Het topstadprogramma: we zitten weer in de top-5 van meest aantrekkelijke vestigingssteden. In de haven groeide de overslag in het eerste kwartaal nog met 7% .

– Ons sociale beleid: armoede is weliswaar hardnekkiger geworden, maar het bereik van de armoedemiddelen is vergroot. Doordat we jarenlang succesvol mensen aan de slag hebben kunnen helpen, is er nu een financiële buffer waarmee we de, onvermijdelijke nieuwe werklozen vanwege de crisis, weer aan de slag kunnen helpen.

– En ook voor de autorijders is er goed nieuws: de gemiddelde snelheid waarmee met door de stad rijdt is toegenomen. Men rijdt nu gemiddeld 16,4 km per uur ten opzichte van de doelstelling van 15 km/uur.

– Het aantal voortijdige schoolverlaters is in twee jaar tijd met 35% teruggedrongen. 2.270 tegen nulmeting in 2006 van 3.500 en een doelstelling voor 2008 van 3.150. De strenge aanpak lijkt effect te hebben. Ook het aantal leerlingen dat schakelklassen bezoekt neemt fors toe (970 tov nulmeting van 480 en doelstelling van 800 in 2008) zodat kinderen een eerlijke kans krijgen op vervolgonderwijs.

En dan kom ik op het punt aangaande de financiën, dat bij de jaarrekening toch zo’n beetje het hoofdonderwerp is.

Dan past een groot compliment dat niet alleen een goedkeurende accountantsverklaring is verkregen, maar ook een positief rekeningresultaat. Het is het college en de ambtenaren gelukt ruimte te vinden om de grote tegenvaller bij de NoordZuidlijn te dekken, en toch geld over te houden om te investeren in de mensen die Amsterdam groot maken. We hebben geen Noord-Hollandse toestanden gezien in Amsterdam, waarbij geld is verdwijnen naar IJsland. Het is het college gelukt de dienst werk en inkomen op orde te brengen en van een goedkeurende verklaring te voorzien en het grondbedrijf is dankzij de inspanningen van wethouder van Poelgeest op orde.

Om u allen daarvoor te bedanken bied ik u dit bosje bloemen aan.

Voor de rest van de speech, met de inbreng op treasury, egalisatiefonds kapitaallasten, het tekort op de Noord-Zuidlijn en de omvang van de inhuur externen die weer fors is toegenomen, lees hieronder.