5 juni 2009

Ook in Amsterdam contract tegen uithuwelijking

Onlangs heeft de Rotterdamse PvdA-wethouder Jantine Kriens besloten een proef te starten om uithuwelijking van meisjes in het land van (hun ouders) herkomst te voorkomen. Meisjes kunnen op school een verklaring tekenen waarin zij aangeven zich tegen uithuwelijking te verzetten. Deze verklaring moet dienen als de juridische basis om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten. Als een meisje na de zomervakantie niet terug keert op school, kan de school met de verklaring in de hand de politie inschakelen.

De PvdA-fractie De Baarsjes stelt voor zo snel mogelijk eenzelfde proef in Amsterdam De Baarsjes te starten.

Driessen: “Dit probleem speelt niet alleen in Rotterdam, maar in alle grote steden. Er zijn ons signalen te ore gekomen dat dit ook in Amsterdam gebeurt. De gedwongen huwelijken vinden vaak in verborgenheid plaats en zijn nu nauwelijks zichtbaar voor de scholen. Op deze manier maken we het probleem zichtbaar en bieden we hulp. Ieder meisje dat geholpen kan worden met een contract tegen uithuwelijking is winst en daarom willen wij dat zo snel mogelijk ook in Amsterdam een dergelijke proef wordt gestart. Amsterdam De Baarsjes, met zijn diverse bevolkingsamenstelling is bij uitstek geschikt om als eerste met zo’n verklaring te beginnen. In Groot-Brittannië is al gebleken dat de verklaring succesvol is.”

De PvdA-fractie De Baarsjes zal 9 juni aanstaande tijdens de commissievergadering een motie indienen waarin zij de portefeuillehouder verzoekt in samenwerking met de Centrale Stad te onderzoeken hoe een dergelijk contract zo snel mogelijk ook in De Baarsjes – en bij voorkeur in heel Amsterdam – ingezet kan worden.