4 juni 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Marijke Drees

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Momenteel doe ik toegepast onderzoek op het gebied van ecologie (biologie). Ik begeleid studenten en werk mee aan verschillende projecten op het gebied van plant-dier relaties. Ik heb een proefschrift geschreven over de populatie dynamica van konijnen. Ook heb ik een boek geschreven ‘Wilde konijnen’. Ik ben tweemaal in Georgie geweest en ben erg geïnteresseerd in de ontwikkeling en opbouw van een ‘civic society’ met betrokken burgers in Georgie. Ben op zoek naar een project daarin.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik heb altijd al dier-ecoloog willen worden. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd veel politiek actief geweest.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Ik denk dat het belangrijk is dat er in Europa mensen zitten die ook weten hoe belangrijk lokaal bestuur voor de burgers is.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Een goede milieuwetgeving is erg belangrijk en ik vind dat op Europees niveau de grote lijnen moeten worden uitgezet. Ook natuurwetgeving is erg belangrijk. Dat ben ik bij de provincie en waterschap tegengekomen. Daar valt een wereld te winnen als je dat goed doet.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Ik ga graag naar buiten, inventariseren van zoogdieren, reptielen en amfibieën. Verder houd ik van lopen en kanoën. Ik ga ook graag naar toneel.

Wie bewondert u?
Emma Goldman om haar durf standpunten in te nemen die toen nog heel tegendraads waren. Zij kwam op voor de rechten van arbeiders en vrouwen.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Ik ben altijd vrij gelijkmatig. Ik heb niet zo vaak een hekel aan dingen. Alhoewel de gemeente nu wel buiten bezig is en ik heb een hekel aan de bladblazers en kettingzagen. Mensen ontroeren me, maar ook wilde dieren.

Wat is uw favoriete moment?
Toen Nelson Mandela de gevangenis uit kwam lopen.