4 juni 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Hans Bosch,

Wat heeft u in het verleden gedaan?
Sinds 1998 ben ik wethouder in Kerkrade. Daarvoor was ik leraar.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Toen ik net van school kwam, wilde ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van de samenleving. Ik wilde een betere wereld.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Inmiddels functioneer ik al 25 jaar op lokaal en regionaal niveau in bestuurlijke functies. In mijn werk heb ik veel te maken met activiteiten in het kader van internationalisering en Europese samenwerking. Dat motiveerde me om op Europees niveau te gaan werken.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Ik wil me graag sterk maken voor Europa vanuit de praktijk. Specifiek wil ik me inzetten voor economische ontwikkeling in relatie tot de arbeidsmarkt en duurzame ontwikkeling.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Als ik niet bezig ben met politiek dan houd ik me onder andere bezig met sociale werkvoorziening, het voorkomen van schooluitval, het voorzitterschap van toneelverenging Excelsior, activiteiten als bestuurslid van stichting Orlando festival (red. kamermuziek) en in Europees kader ben ik voorzitter van E2c. Een organisatie die zich bezig houdt met tweede kans onderwijs.

Wie bewondert u?
Dat is een lastige vraag. Er zijn veel mensen die ik bewonder, maar er is niet een specifiek persoon die er echt bovenuit steekt. Ik heb veel respect voor mensen die aan het politieke front staan tijdens crisistijd, bijvoorbeeld Wouter Bos en Barack Obama

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Wat me ontroert is de openheid van de jeugd. Telkens weer. Ook mooie culturele voorstellingen kunnen me ontroeren.

Ik heb aan niet gek veel dingen een hekel. Maar als ik iets moet noemen: onredelijke opvattingen die zeer eenzijdig gekleurd zijn. Zoals de manier waarop Geert Wilders zich uit.

Wat is uw favoriete moment?
Mijn favoriete moment is als ik alleen met mijn vrouw thuis ben en we samen kunnen eten.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Dan had ik een poging gewaagd om in de wijnhandel in Frankrijk iets te gaan doen.