3 juni 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Jannewietske de Vries

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Momenteel ben ik gedeputeerde van de Provincie Friesland, of Fryslân zoals we in onze eigen taal zeggen. In mijn portefeuille zit cultuur, recreatie, toerisme, hoger onderwijs en het Friese Merenprogramma. Ik heb altijd voor de publieke zaak gewerkt. Hiervoor ben ik directeur geweest van de gemeente Leeuwarden.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik wilde in ieder geval zinvol werk doen. Maatschappelijk nuttig werk en werken aan din-gen waar ik in geloof. Ik wilde me inzetten voor een rechtvaardige samenleving en kwali-teit van leven voor iedereen. Dit heeft ook te maken met een mooie, duurzame omge-ving en beleving van identiteit. Wat ik zeker wist na mijn studie is dat ik in Friesland wil-de komen werken en me in wilde zetten voor landschap, kracht van gemeenschappen en culturele diversiteit.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Ik heb me echt als lijstduwer gekandideerd. Wil mijn betrokkenheid bij het Europees Parlement tonen en vind het belangrijk dat er iemand uit het noorden op de lijst stond.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Mijn affiniteit ligt bij cultuur. Het Europa van de culturele diversiteit, dat is voor mij de basis van het Europese denken. Ik heb het gevoel dat je veel kan bereiken als je erin slaagt Europa dichter bij de mensen te brengen. Regio’s komen nu ook al met elkaar in contact, maar dat kan nog sterker. Ik zou graag een fundament leggen voor een Europees gevoel.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Muziek maken, naar theater gaan, veel reizen, bergbeklimmen. Ik speel piano en in een bigband.

Wie bewondert u?
Op dit moment toch Obama. Omdat hij erin slaagt mensen hoop te geven. Ik zou het geweldig vinden als we weer een samenleving kunnen maken die op vertrouwen geba-seerd is. Ik hoop dat hem dat gaat lukken.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Het ontroert me als ik échte mensen zie. Van die momenten dat je echt wezenlijk contact maakt met elkaar. Waar ik een hekel aan heb is doordouwende ego’s.

Wat is uw favoriete moment?
Het moment dat een project, een plan, een idee van concept naar werkelijkheid ge-bracht is. En het besef dat je dat samen met alle betrokkenen hebt klaargestoomd.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Dat weet ik niet. Ik ben in heel veel dingen geïnteresseerd.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier.