28 mei 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Marijke Clerx

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Op dit moment ben ik statenlid in Limburg en zelfstandig adviseur voor de arbeidsmarkt. Hiervoor was ik ondermeer manager arbeid en sociale zaken in de gemeente Den Bosch, en senior consultant op het gebied van arbeid, sociale zekerheid en onderwijs bij KPMG.

Ik ben directeur van een loopbaanadviesbureau geweest met vestigingen in Sittard en Venlo, en was ook bestuurder bij FNV, lid van de SER en de Stichting van de Arbeid.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Mijn maatschappelijke betrokkenheidis groot. Ik heb belangstelling voor hoe beleid tot stand komt. Als pas afgestudeerde was ik geïnteresseerd in de vakbeweging in Europa. Met name in de vraag hoe je als Europese vakbonden komt tot gezamenlijk beleid tegenover multinationale ondernemingen.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
De huidige crises zoals de financiële crisis en de energiecrisis tonen aan hoe belangrijk de EU is. Ik wil mij inzetten voor een nieuwe manier van werken binnen de EU. Ik wil mij inzetten op het sociaal-economische terrein, in de brede zin van het woord. Mijn interesse ligt bij het functioneren van de arbeidsmarkt en bij onderwijs. Onderwijs beschouw ik als het beste instrument om vorm te geven aan de menselijke autonomie, ook in Europa.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Ik ben statenlid in Limburg. In deze provincie is Europa heel erg belangrijk bij het maken van beleid. Industrie trekt weg door internationale concurrentie, vergrijzing en ontbrekende opleiding. Bij het oplossen dat probleem is Europese regelgeving in Limburg van groot belang. Dat wil ik vanuit Brussel gaan aanpakken.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
In mijn vrije tijd wandel ik graag. Ik lees veel en bezoek concerten en theater.

Wie bewondert u?
Barack Obama.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Kinderen. Ik heb een hekel aan achterbaksheid en cliëntelisme.

Wat is uw favoriete moment?
Als je in de politiek bezig bent om iets te realiseren, het moment dat alles goed gaat en je jouw ideeën gerealiseerd krijgt.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Hulpverlener, bijvoorbeeld arts of advocaat.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier. En voor meer informatie over Marijke Clerx, klik hier.