28 mei 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Judith Merkies

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Na mijn studie heb ik als advocaat gewerkt, hierbij heb ik mij onder andere gespecialiseerd in transportrecht en arbeidsrecht. Daarna heb ik in Amsterdam in de culturele sector gewerkt en was ik business consultant bij de Hay-group op het gebied van personeel en organisatie. Vervolgens heb ik een carrièreswitch gemaakt door directeur te worden van een organisatie die de belangen behartigt van filmprofessionals die werkzaam zijn in de filmsector. Daarna ben ik naar Brussel gegaan en werd ik executive manager voor European Music Office. Nu werk ik bij de Europese Commissie als programmamanager, op het gebied van film.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik wil het leven van zoveel mogelijk facetten leren kennen en een echte bijdrage leveren aan de maatschappij.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Ten eerste omdat ik onderdeel wil uitmaken van de toekomst. Ik wil een bijdrage kunnen leveren aan het vormen van onze samenleving. De financiële crisis, milieu en veiligheid zijn grote urgente politieke uitdagingen die we in Nederland niet in ons eentje kunnen oplossen. De oplossing van deze thema’s ligt voor een groot gedeelte in Europa. Het kan niet anders of dit vraagt om een Europese aanpak.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Een Europa in gesprek met de kiezer en een begrijpelijk Europa. Een Europa dat doet wat het moet doen, niet meer en niet minder. We moeten nu de crises oplossen: niet alleen op korte, maar vooral ook op lange termijn. Positief beleid met concrete voorstellen zet meer zoden aan de dijk dan populistische kreten die niet realistisch en vaak niet waar blijken. Als we nu niet handelen zijn onze kinderen straks slechter af. Een duurzame samenleving, in
een gezond klimaat en op een rechtvaardige economisch basis. Die visie houd ik in het oog met aandacht voor samenhang sociaal, economie, innovatie en klimaat. Daar zet ik me in het EP met hart en ziel voor in.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
De dag is veel te kort. Natuurlijk breng ik mijn vrije tijd vooral door met mijn kinderen. In de weekenden fietsen we en bakken we lekkere koekjes en taarten. Daarnaast schrijf ik verhalen en artikelen, zie ik familie en vrienden, ga ik naar de film, lees ik, ben ik actief in verschillende verenigingen en ben ik oudervertegenwoordiger. Ook loop ik hard, zo ren ik eind mei de 20 kilometer van Brussel.

Wie bewondert u?
Je kunt mensen om van alles en nog wat bewonderen. Er zijn dan ook heel veel mensen die ik bewonder. Er zijn mensen die ik bewonder om hun enorme talent, zoals voor muziek, hun vaardigheid om compromissen te sluiten, maar ook redenaarstalenten, hun geduld of gevoel voor humor.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Er is veel dat me raakt, zowel mooie als slechte dingen. Zeker als je kinderen hebt dan raak je de hele dag door ontroerd of vertederd. En zoals vele ouders komen ook bij mij de tranen in de ogen zodra je in de krant erge verhalen over kinderen leest. Maar dat heb ik ook als ik mooie, gelukkige momenten heb. Het klinkt misschien sentimenteel maar zo werkt dat. Daarnaast kan ik ook ontroerd of stil raken van schoonheid in culturele zin. Ik heb een hekel aan oppervlakkigheid en aan desinteresse.

Wat is uw favoriete moment?
Ik ben iemand die de dag plukt en die gelukkig is met de vele mooie momenten die ik al mocht hebben.
Ik zou het heel erg vinden als ik stil zou blijven staan in de tijd. Ik leef nu en ik hoop dat dit moment ook mooi is.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Ik heb al heel veel spannend werk gedaan en zou nog heel veel andere dingen willen ontdekken. Ik zou nog van alles willen zien en beleven om de wereld nog beter te leren kennen en om talenten die ik heb compleet waar te maken

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier. En voor meer informatie over Judith Merkies, klik hier.