De Diamantbuurt
PvdA raadslid Daan Sajet bezocht een informatie-avond in en over de Diamantbuurt. Thema: overlast in de buurt. Aanleiding voor deze avond: de krantenartikelen over deze landelijk bekende maar toch vooral Amsterdamse buurt. Een verslag.
Vol verwachting stapte ik begin deze week op de fiets naar Cinetol (een voormalige bioscoop) in de Tolstraat en hoopte op een interessante, levendige bijeenkomst waar veel buurtbewoners elkaar zouden treffen; tevens hoopte ik dat er een redelijke afspiegeling van de bewoners uit deze buurt zou zijn.
De aanvangstijd bleek half 8, maar rond die tijd waren er nog niet zo heel veel mensen. Jammer, dat zou dus een handjevol buurtbewoners zijn en navraag leerde dat dan vaak de klagers, enkele ambtenaren, wat politici en de hulpverleners aaanwezig zijn. Tot mijn vreugde werd de zaal al voller en werden er meer stoelen bijgezet. Om 8 uur startte de voorzitter de vergadering. Na een vlugge telling, schatte ik het gezelschap op zo’n 90 personen. Zeer gemêleerd met een goed profiel van de buurt: jong, oud, allochtoon, autochtoon.
Lawaai
De avond zou gebaseerd worden op vragen vanuit de zaal die op een flap-over werden opgeschreven om daarna te worden beantwoord door leden van het stadsdeel en de wijkteamchef bureau de Pijp. Het onderwerp overlast, dus de ”Van Wougroep’ was niet aan de orde. Het ging over een relatief kleine groep jongeren die ‘s avonds tot diep in de nacht lawaai maakt. Dat zijn de bewoners namelijk zat. De jeugdige criminele groep(en) waren voor deze avond niet het onderwerp van de discussie, maar de wijkteamchef van de politie heeft hierover wel het een en ander meegedeeld.
Diamantbuurt onveilig?
Vanuit de bewoners kwam een redelijk aantal vragen. De eerste vrager vroeg zich af waarom er nu wéér krantenartikelen en interviews waren verschenen over de Diamantbuurt. Een van de bewoners vroeg zich af waarom er nu wéér over de buurt werd geschreven terwijl het relatief veel beter ging in de buurt. Volgens de objectieve veiligheidscijfers kwam deze buurt als tweede beste uit de bus.
Ouders
Een levendige discussie tussen de stadsdeel DB’ers en de bewoners kwam op gang. En natuurlijk was er iemand in de zaal die wel 15 keer van alles riep en dan tot stilte werd gemaand. Niet erg succesvol om die persoon stil te krijgen, want die bleef roepen. In een andere hoek van het zaaltje kwam een oude twist op gang; over overlast gesproken.
Vaak kwam de vraag waar toch die ouders van deze overlastgevende jongeren zijn en of die dan niet (kunnen) worden aangesproken?
Muskietpalen, camera’s en buurtthermometers
Wat doet het stadsdeel en de openbare orde met het probleem overlast? Eerst waren camera’s en ‘muskiet’palen geplaatst, maar die zijn weer weggehaald. De muskietpalen blijken een doeltreffend middel tegen rondhangen, er wordt namelijk op een bepaalde frequentie een toon uitgezonden die een storend effect heeft op jongeren beneden de 25 jaar. Helaas kent de muskietpaal geen onderscheid tussen hangjongeren en niet-hangjongeren. Dus iedereen tot die leeftijd heeft er last van. Daarom exit muskietpaal. Het stadsdeel besloot ook de camera’s weg te halen. Surveillance teams, waaronder meisjes en jongens van ‘South Watch’ die samen met de buurtregiseur en andere instanties de buurt in de gaten houden. Bovendien zijn er Jeugdhelpers zoals ‘Streetcorner werkers’ en ook de bewoners doen actief mee aan het terugdringen van de overlast in hun buurt. Ook is een buurtthermometer ingesteld waarmee bewoners gevraagd en ongevraagd melding kunnen maken van spanningen in de buurt.
Edelsteen
Persoonlijk denk ik dat de woningcorporaties zoals ‘Eigen Haard’ best wat kunnen doen om de woningen in deze buurt van dubbele ramen te voorzien. Dat scheelt altijd wat decibels en misschien is het net genoeg voor de bewoners om hun nachtrust te kunnen krijgen… Begin 2010 komt er het centrum ‘de Edelsteen’ dat zich met allerlei activiteiten gaat bezig houden. Er worden al regelmatig straatfeesten gehouden, goed bezette evenementen waar veel buurtbewoners op af komen. Een uitstekend gremium om de buurtbewoners bij elkaar te krijgen om samen sociaal postieve interactie te hebben.