26 mei 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Emine Bozkurt

‘Verder vastbijten in bestrijden discriminatie’

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Ik heb ruim tien jaar in de communicatie gewerkt en een aantal jaren als senior consultant bij anti-discriminatieorganisatie Radar. Ik heb me toen vooral gebogen over sociale vraagstukken. Ik heb Europese studies gestudeerd. Ik wilde iets met Europa doen, wilde een internationale baan. Deze studie was destijds vrij nieuw.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik wilde een baan in een internationale organisatie. Zelf zat ik te denken aan assistent van een europarlementariër maar uiteindelijk werd ik zelf europarlementariër!

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Ik zit er al vanaf 2004. Het is de leukste baan van de wereld. Er is zo veel te doen. Vooral de onderwerpen sekse, anti-discriminatie en justitie zijn onderwerpen waar steeds meer over te doen is. Daar kan ik mij nu verder in vastbijten.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Nederland is Europa. Alles wat in Nederland gebeurt maakt ook deel uit van Europees beleid. Vooral de onderwerpen migratie, burgerrechten en justitie liggen mij nauw aan het hart. Maar we zijn ook een team dus we moeten onze taken samen uitvoeren. Dat zijn vooral onderwerpen die nu onze aandacht vergen, zoals de kredietcrisis. Over dit onderwerp moeten we op Europees niveau onderhandelen.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Ik probeer als ik niet werk mijn tijd door te brengen met mijn gezin. Mijn familie en vrienden zijn eerste prioriteit. Maar daarnaast houd ik ook van standaarddingen zoals lekker uit eten gaan, of een bezoek aan de bioscoop. Daarnaast probeer ik te sporten. Ondanks het vele reizen en de lange dagen probeer ik gezond te leven en de gewone dingen te doen.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Ik raak het meeste ontroerd door mijn zoontje. Ik heb een hekel aan vies, koud en nat weer.

Wat is uw favoriete moment?
Nog niet zo lang geleden. Ik had net gehoord dat ik nummer twee stond op de lijst. Mijn zoontje had een feestje georganiseerd met confetti en natuurlijk de snoepjes die hij zelf lekker vond. Toen ik binnenkwam werd ik helemaal ondergegooid met confetti. Dat was een heel mooi moment.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Dan zou ik wel voorzitter willen zijn van de Europese voetbalbond.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier. En voor meer informatie over Emine Bozkurt, klik hier.