12 mei 2009

Vragen over sloop monumenten Binnengasthuisterrein

PvdA raadslid Sonja Hauet heeft het College van B & W schriftelijke vragen gesteld over de voorgenomen sloop van twee historische panden op het Binnengasthuisterrein. Reden voor de sloop: het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam wil op die plek een nieuwe universiteitsbibliotheek bouwen. De PvdA wil meer duidelijkheid van verantwoordelijk wethouder Gerson omdat het om sloop van Rijksmonumenten gaat.

Sonja Hauet: ‘Hoewel de vergunningverlening een aangelegenheid van stadsdeel Centrum is, raakt deze kwestie ook aan grootstedelijke verantwoordelijkheden, en dan juist waar het gaat om het Amsterdamse erfgoed.’

De plannen leiden overigens al jarenlang tot veel verzet, te meer omdat in de nabije omgeving tal van gebouwen – het Fortisgebouw op het Rokin, het Oost-Indisch Huis, het Bushuis, de UB aan het Singel, het Maagdenhuiscomplex, het Bungehuis en het Spinhuis – leeg komen te staan.

Dat het bestuur van stadsdeel Centrum al een sloopvergunning heeft afgegeven hoewel minister Plasterk, de Rijksdienst Monumentenzorg en het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie (BMA) dit vanwege het unieke karakter van de gebouwen en het gebied sterk hebben afgeraden, vindt Hauet onbegrijpelijk. ‘Ook de Vereniging Openbaar en Leefbaar Binnengasthuisterrein en tal van andere betrokken organisaties waaronder het Cuypersgenootschap zijn tegen die beslissing in beroep gegaan en zullen zo nodig doorgaan tot aan de Raad van State. Zelfs de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA heeft zich uitgesproken tegen de plannen van het College van Bestuur en pleit voor een bibliotheek die in de bestaande gebouwen kan worden gerealiseerd waardoor sloop niet nodig is.’

Binnenkort zal de deelraad van het stadsdeel Centrum zich uitspreken over het bouw- en sloopplan. Sonja Hauet hoopt ondertussen een duidelijke mening te krijgen van het College van B&W. Zij heeft daarom vragen gesteld over het negatieve advies van de Rijksmonumentendienst in relatie tot de UNESCO –aanvraag en gevraagd of het mogelijk is dat het College van B&W in overleg treedt met de universiteit teneinde de huidige gebouwen op het terrein intact te laten en de universiteitsbibliotheek elders onder te brengen.

Zie de bijlage voor de exacte vragen die Sonja Hauet het College van B & W van de gemeente Amsterdam heeft gesteld.