Door op 5 maart 2013

Ledenbijeenkomst ‘Van Waarde’ en ledendemocratie

Op woensdagavond 13 maart 2013 organiseert de PvdA Amsterdam een bijzondere ledenbijeenkomst. We bespreken dan de uitkomsten van het grote ledenonderzoek van de PvdA Amsterdam, het rapport ‘Tussen Leden en Leiders’ over vernieuwing van de partijdemocratie, en de resolutie ‘Van Waarde’ over de waarden van de sociaal-democratie en de politieke koers van de Partij van de Arbeid. Onder de agenda vindt u een toelichting op de verschillende agendapunten.

Het bestuur van de PvdA Amsterdam nodigt u hiervoor van harte uit!

Programma:
1. Opening
2. Uitkomsten Ledenonderzoek PvdA Amsterdam: presentatie en vragen
3. Tussenstand ledenpanel 3 congresvoorbereiding
4. Inleiding discussieronden:

  • Ledendemocratie: toelichting op het rapport van de commissie-Noten door Fouad Sidali (lid partijbestuur)
  • Van Waarde-onderzoek: inleiding op het WBS-onderzoek door Naomi Woltring (medewerker WBS), Heleen de Coninck (lid Kompasgroep) en Sara Murawski (stagiare WBS)
  • Van Waarde-resolutie: toelichting door Toon Geenen (lid resolutiecommissie)
  • Toelichting parallelsessies discussies

5. Parallelsessies

  • Discussie Ledendemocratie-rapport
  • Discussie Van Waarde-resolutie

6. Plenair: uitkomsten parellelsessies
7. Congresvoorstellen en amendementen

De bijeenkomst vindt plaats in De Burcht, het oude bondskantoor van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) ontworpen door Berlage in 1899. De ANDB was de eerste moderne bond in Nederland en wist in 1911 als eerste vakbond van de wereld de invoering van de 8-urige werkdag te realiseren. Oprichter en voorzitter van de ANDB was Henri Polak, tevens een van de oprichters van de SDAP. Een mooie plek dus om na te denken over de toekomst van de Partij van de Arbeid.

Ledenonderzoek PvdA Amsterdam
Tijdens deze bijeenkomst zal het bestuur van de PvdA Amsterdam, samen met de daartoe ingestelde projectgroep, de uitkomsten van het grote ledenonderzoek bekend maken. Het bestuur wil meer in contact komen met haar leden en de betrokkenheid van de leden bij de afdeling vergroten. Om dat goed te kunnen doen, willen we meer over onze leden weten. Waar ligt hun belangstelling en waarom zijn ze lid geworden, hoe tevreden zijn ze over de partij, wat is hun achtergrond? De projectgroep zal een presentatie geven over de uitkomsten van dit onderzoek.

PvdA Congres
Aansluitend zal de ledenbijeenkomst geheel in het teken staan van de voorbereiding op het landelijk PvdA Congres van 27 april. Beschouw deze bijeenkomst als een Amsterdams voorcongres. De Amsterdamse congresafgevaardigden zullen de uitkomsten van deze avond meenemen in hun beraadslagingen over het indienen van eventuele amendementen en moties.

We zullen starten met de presentatie van de tussenstand van het derde ledenpanel waarbij we de leden vragen voorleggen over de thema’s van het Congres.

Ledendemocratie
Vervolgens zal Fouad Sidali namens het partijbestuur een nadere toelichting geven op het rapport van de commissie o.l.v. Han Noten over ledendemocratie, getiteld ‘Tussen Leden en Leiders. Over de noodzaak van permanente vernieuwing van de partijdemocratie’. Een discussie over het rapport tussen Arie de Jong en Han Noten kunt u online lezen in de nieuwe S&D.

Van Waarde
Een ander belangrijk agendapunt op het landelijk Congres betreft de zgn. Van Waarde-resolutie. De resolutie werd geschreven door een commissie o.l.v. socioloog Kees Schuyt en bevat voorstellen voor actualisering en aanscherping van de opvattingen en koers van de PvdA. De partij moet volgens de resolutie een omslag bewerkstelligen van ‘ik’ naar ‘ons’ en van een welvaartseconomie naar een sociale economie.

De voorstellen in de resolutie zijn de consequenties die het Partijbestuur trekt uit het Van Waarde-onderzoek van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau voor de sociaal-democratie. In dit belangrijke onderzoeksproject stonden drie vragen centraal: Wat is van waarde? Hoe staat dat onder druk door ontwikkelingen in de economie, staat en samenleving? En wat staat ons te doen? De resultaten van het onderzoek werden op 16 februari jl. gepresenteerd in de Rode Hoed (videoverslag). WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho pleit in haar Van Waarde-manifest voor een postliberale koerswijziging: sociaaleconomisch naar links, sociaal-cultureel naar meer gemeenschapszin en politiek naar meer zeggenschap.

Tijdens de bijeenkomst op 13 maart zal het onderzoek worden toegelicht door Naomi Woltring (medewerker WBS en lid van de resolutiecommissie), Heleen de Coninck (betrokken bij de Kompasgroep van wetenschappers) en Sara Murawski (betrokken bij de gesprekken die de WBS voerde met mensen in het land). Toon Geenen zal vervolgens de Van Waarde-resolutie toelichten. Hij maakte als JS-voorzitter deel uit van de resolutiecommissie.

Na deze inleidingen zullen we in parallelsessies met elkaar en met de inleiders in discussie gaan over het rapport over de ledendemocratie en de Van Waarde-resolutie. Ook Paul Tang zal als lid van de resolutiecommissie deelnemen aan de discussie.

Agenda
Inloop:  19:30 uur
Aanvang: 20.00 – 22.45 uur
Locatie:  De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam.
Website locatie: www.deburcht.nl

;nbsp&

Grotere kaart weergeven

Ik hoop u op 13 maart te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Martijn Kool
Voorzitter PvdA Amsterdam

Martijn Kool is afdelingsvoorzitter voor de PvdA.