16 april 2009

PvdA en GroenLinks: investeren in duurzame energie

PvdA en GroenLinks vinden dat een substantieel deel van de opbrengst van de verkoop van NUON-aandelen besteed moet worden aan een fonds dat investeert in nieuwe vormen van energieopwekking. De opbrengst van de verkoop van haar aandelen in NUON zal de gemeente Amsterdam circa 900 miljoen euro gaan opleveren, verspreid over de jaren 2009-2015.

Duurzame energieprojecten die op kleine schaal energie opwekken, zoals op het niveau van woonhuizen en bedrijfsgebouwen, hebben de toekomst. Experts noemen het de energietransitie. Het gaat om het slim gebruiken van bestaande energiebronnen, zodat op termijn de grote energiecentrales niet meer nodig zijn.

Daniël Roos (PvdA): ‘Het gaat niet om zomaar een x bedrag aan subsidie, maar om een investering die zich op termijn terugverdient. Je geeft de markt een zetje en bevordert het milieu en het innovatieve klimaat. Op deze manier is er over zestig jaar voor de volgende generatie weer een Amsterdams energiebedrijf van formaat.’

Marco de Goede (GroenLinks): ‘NUON blijft investeren in ouderwetse energiecentrales die fossiele brandstoffen zoals steenkool stoken. Met het geld dat Amsterdam nu ontvangt, gaan we écht werk maken van nieuwe, groene, schone energieopwekking.’

De komende twee maanden zal duidelijk worden hoe de financiële situatie van de gemeente precies is. Dan kan ook gezegd worden welk ander deel van de opbrengst van de verkoop NUON-aandelen aangewend moet worden om te kunnen blijven investeren in duurzame ontwikkelingen in de stad. De PvdA en GroenLinks willen ook aan de toekomst denken en een goede rentmeester zijn door te sparen en te investeren in een renderend fonds.