7 april 2009

Homo-emancipatie een zaak van ons allemaal!

Met de nota geeft stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch het startschot voor een tolerantiecampagne rond homo’s en moslims in Slotervaart. Marcouch wil homoseksualiteit bespreekbaar maken in de wijk, waar veel onbegrip rondom het onderwerp bestaat.

Op het in maart j.l. gehouden congres heeft de PvdA de resolutie "Verdeeld verleden, gedeelde toekomst" vastgesteld. Deze resolutie is gebaseerd op de ambitie van een gedeelde toekomst, van eerlijke en gelijke kansen. Het tolereren en respecteren van een veelheid aan religies, culturen en levensstijlen kan volgens de resolutie alleen bestaan als we opkomen voor de principes en waarden die ons dierbaar zijn en deze ook blijven verdedigen.

Stadsdeel Slotervaart heeft onlangs een nota Homobeleid uitgebracht met als titel "Homobeleid Slotervaart 2009-2011". De probleemanalyse in deze nota dat in stadsdelen als Slotervaart de opvattingen over homoseksualiteit muurvast zit, onderstreept de noodzaak van een gerichte aanpak en beleid. Niet alleen homoseksuelen , maar ook heteroseksuelen moeten vechten voor de vrijheid en veiligheid van homo’s, lesbiennes en biseksuelen . De aanpak die voorgesteld wordt heeft als uitgangspunt het stimuleren van debat, de opvoeders toerusten op debat en het verankeren van de opbrengst van het debat, teneinde homoseksualiteit bespreekbaar, zichtbaar en geaccepteerd te maken en te houden in een Slotervaart waar iedereen optimaal zichzelf kan en mag zijn.

De PvdA Slotervaart is er trots op dat Slotervaart als eerste stadsdeel een nota Homobeleid uitbrengt Dit is een uniek voorbeeld dat navolging verdient. Wij zien deze nota nadrukkelijk in het verlengde van de resolutie integratie en vinden het essentieel dat juist Slotervaart een specifiek homobeleid ontwikkelt. Sociale acceptatie van homobiseksuele en transgender mannen en vrouwen, het bespreekbaar maken van homoseksualiteit waar dat nu nog heel gevoelig ligt, is één van de speerpunten van het homobeleid van Slotervaart. Het doel daarvan is om de sociale acceptatie van homoseksuelen in (orthodox) moslim en/of christelijke kringen , van binnenuit te bevorderen, zodat niemand meer wordt afgewezen om zijn/haar seksuele gerichtheid en dat iedereen zelf kan bepalen hoe zijn of haar leven in te richten.

De aanpak tegen intolerantie en geweld jegens homoseksuelen behoeft, ten aanzien van bevolkingsgroepen met een specifieke culturele achtergrond een op die doelgroep afgestemd beleid. De discussie zal tot ver achter de voordeur moeten plaatsvinden In een omgeving waar niet – of alleen afkeurend – over het thema wordt gesproken, worden met name jongeren in hun afwijzing van homoseksualiteit bevestigd. jongeren uit etnische groepen profileren zich op antihomoseksuele standpunten en gedrag, zonder dat zij door de eigen kring (en bijvoorbeeld hun ouders) worden teruggefloten met een beroep op principes van tolerantie, acceptatie en respect. Deze Nota Homobeleid kan daar volgens ons positieve verandering in brengen.

Het is van belang discriminatie en geweld jegens homoseksuelen krachtig te bestrijden en het belang van respect voor verschil meer aandacht te willen geven. Dat Slotervaart dit wil doen op een wijze die bevolkingsgroepen met verschillende culturele achtergronden bereikt en die aanzet tot een open discussie onderschrijft de PvdA Slotervaart ten zeerste. Het erkent dat sommige bevolkingsgroepen vanuit hun religie moeite met deze nota zullen hebben, maar roept hen op het debat aan te gaan en te luisteren naar elkaar, teneinde samen bij te dragen aan een homovriendelijke omgeving op school, op het werk en in het publieke domein.

Partijleider Wouter Bos steunt het initiatief van harte: "Een heel goed en moedig initiatief. En een heel mooie vertaling van wat we in de PvdA net in ons nieuwe integratie- standpunt hebben afgesproken."

De PvdA Slotervaart pakt de handschoen nadrukkelijk op en zal zelf ook initiatieven ontplooien die aansluiten bij de doestellingen van deze nota…