6 april 2009

PvdA Amsterdam Zuidoost stelt fractieprofiel vast

Het fractieprofiel PvdA Amsterdam Zuidoost periode 2010-2014.

Inleiding.
Op 3 maart 2010 zijn de verkiezingen voor de stadsdeelraad Zuidoost. De PvdA Amsterdam Zuidoost is op zoek aar geschikte raadsleden die passen in het fractieprofiel n voldoen aan de eisen van een PvdA-volksvertegenwoordiger.
Het door de ledenvergadering vastgestelde profiel bestaat uit twee elementen:
a. de samenstelling van de fractie als team
b. de eisen waaraan de kandidaten moeten voldoen.

De stadsdeelrad en het bestuur van het stadsdeel hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid. De stadsdeelraad kiest en controleert het bestuur, dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. Hoewel in het dualistische stelsel leden van het bestuur van het stadsdeel geen lid meer zijn van de Raad, van hun fracties, gaat de PvdA principe van uit dat ze gekozen worden uit de gekozen leden van de Raad. Op de kandidatenlijst van de PvdA nemen de beoogde Bestuursleden dan ook een prominente plaats in op de lijst.
De lijsttrekker is in principe de beoogd eerste Stadsdeelbestuurder van de PvdA, zo mogelijk de Voorzitter, als de PvdA de grootste partij wordt. In de top van de lijst staan naast de lijstrekker de overige potentiële bestuursleden en de kandidaten voor de leiding van de fractie, het fractievoorzitterschap.
In specialistische kennis en specifieke vaardigheden moeten de kandidaten elkaar aanvullen zodat de fractie als geheel over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.

a. de samenstelling van de fractie als team.
De samenstelling voldoet aan de volgende punten:

  1. De fractie (de lijst van kandidaten) straalt een herkenbare, open en pro-actieve houding uit een maakt actief deel uit van de grotere sociaal-democratische beweging: de PvdA.
  2. De fractie beschikt over voldoende (spreiding) van de ervaring, kennis en affiniteit op de diverse onderwerpen die in de samenleving en in het stadsdeel leven en gaan spelen en voor de PvdA in de komende vier jaar van belang zijn.
  3. In specialistische kennis en specifieke vaardigheden moeten de kandidaten elkaar aanvullen zodat de fractie als geheel over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.
  4. Op de kandidatenlijst van de PvdA voor de stadsdeelraad moeten daarom naast de kandidaten voor de functie van Voorzitter en lid van het bestuur, en Fractievoorzitter, ook voldoende bekwame personen staan die, in de raad en in de fractie, het fractiebureau en als commissielid, op al die diverse beleidsterreinen waarop het Stadsdeel werkzaam is,een zinvolle bijdrage kunnen leveren.
  5. De fractie is zich bewust van haar kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol en weet deze rollen effectief te vervullen om ons verkiezingsprogramma te verwezenlijken.
  6. De fractie organiseert samen met de afdeling en indien van toepassing met de diverse stadsdelen activiteiten en legt op ledenbijeenkomsten verantwoording af.
  7. De fractie streeft ernaar zich steeds verder te ontwikkelen; met de leden van de fractie vinden jaarlijks functioneringsgesprekken plaats, die tot doel hebben de samenwerking intern en het ‘beeld’ van de PvdA naar buiten toe verder te optimaliseren.
  8. De fractie is in staat om persoonlijke problemen van Amsterdammers in Zuidoost te vertalen naar bestuurlijke issues.
  9. De fractie vertoont ’voorbeeld gedrag’ en weet dit via de media ook over te dragen.
  10. De fractie creëert voor zichzelf een prettige werkomgeving waarin plezier voor zichzelf en anderen centraal staat.
  11. In conflictsituaties moet de PvdA fractie herkenbaar blijven, maar moet ook haar verlies durven nemen doet dit met respect.

Het team:

  1. De fractie kiest uit haar midden de fractievoorzitter.
  2. De kandidaten en de fractievoorzitter vormen één team.
  3. Er wordt gestreefd naar een verhouding in de fractie tussen mannen en vrouwen van 50/50. Wordt vervangen door:
  4. Er wordt gestreefd naar een gelijke vertegenwoordiging qua sekse en naar een evenwichtige spreiding qua leeftijd, regio en diversiteit.
  5. Er wordt gestreefd naar een goede balans tussen ‘jong talent’ en ‘politieke ervaring’
  6. De fractie beschikt over leden die voorzitterschappen (bijvoorbeeld van Raadcommissies) kunnen vervullen en leden die in besturen kunnen plaatsnemen.
  7. De eerste tweekandidaten op de lijst zullen de beoogd kandidaat bestuurders zijn en de overige namen op de lijst zullen kandidaat volksvertegenwoordiger zijn.
  8. Voorafgaand aan de benoeming van de PvdA bestuurders door de Raad worden deze aan de ledenvergadering gepresenteerd volgens een vooraf door de ledenvergadering vastgestelde procedure. In het geval tussentijds een nieuwe kandidaat bestuurder moet worden gekozen, wordt dezelfde procedure gevolgd om een nieuwe kandidaat van binnen of van buiten de fractie te presenteren aan de ledenvergadering voorafgaand aan de voordracht in de Raad.

b. de eisen waaraan de kandidaten moeten voldoen.
Een kandidaat op de ontwerpkandidatenlijst voldoet als lid van de PvdA fractie aan de volgende eisen:

  1. Is lid van de PvdA op het tijdstip dat de aanmeldingstermijn is verstreken.
  2. Onderschrijft het verkiezingsprogramma van de PvdA Zuidoost, de democratische besluitvorming en handelt vanuit sociaal-democratisch oogpunt. Maakt op basis hiervan de afweging tussen deelbelangen en het algemeen belang van Zuidoost.
  3. Heeft interesse in de positie, de kennis en visie van de PvdA als organisatie en het inhoudelijke beleid van de PvdA, is bereid zich daarvoor in te zetten en legt op gezette tijdstippen verantwoordelijkheid af op ledenvergaderingen.
  4. Onderschrijft de interne bereidverklaring van de PvdA.
  5. Legt publiekelijk en actief verantwoording af over zijn/haar functioneren richting de kiezers en de leden.
  6. Investeert voldoende tijd in het raadslidmaatschap (minimaal20 uur in de week).
  7. Bezoekt (behoudens overmacht en ziekte) altijd de raadsvergaderingen en de commissievergaderingen.
  8. Geeft openheid van zaken over nevenfuncties.
  9. Is inwoners van Zuidoost of gaat zich overeenkomstig de wettelijke regels vestigen in Zuidoost
  10. Is maatschappelijk betrokken en heeft een voor Zuidoost relevant netwerk.
  11. De kandidaat mag niet onherroepelijk veroordeeld zijn ter zake van een misdrijf door de rechter de afgelopen vier jaar.
  12. De kandidaat dient niet op grond van handelen in het verleden de verwachting op te roepen dat betrokkene schade kan toebrengen aan het aanzien en functioneren van de partij.

Algemeen.
Beschikt als lid van de PvdA fractie over de volgende vaardigheden:

  1. Voldoende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.
  2. Het nakomen van afspraken.
  3. Teamspeler maar tevens in staat zelfstandig te werken.
  4. Leervermogen: weet zich snel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken en deze toe te passen.
  5. Creatief: komt met nieuwe ideeën en is vindingrijk in het zoeken naar originele oplossingen.
  6. Assertief: durft eisen aan anderen te stellen en mensen aan te spreken op hun gedrag.
  7. Analytisch: kan problemen onderkennen en o.a. belangrijke informatie herkennen en mogelijke oorzaken van problemen achterhalen.
  8. Durf: durft een eigen standpunt in te nemen en te verdedigen; ziet dingen als uitdaging.
  9. Doorzettingsvermogen: maakt af waar hij/zij aan is begonnen.
  10. Heeft gevoelvoor politieke en bestuurlijke verhoudingen. Kan in communicatie zowel kort en krachtig, als beeldend en bloemrijk zijn.
  11. Besluitvaardig: durft knopen door te hakken.
  12. Heeft actuele voor Zuidoost relevante kennis in één of meerdere beleidsterreinen.
  13. Is in staat een voor Zuidoost relevant netwerk te ontwikkelen en te onderhouden.
  14. Kan landelijke en regionale ontwikkelingen in het beleid beoordelen op hun gevolgen voor het stadsdeel Zuidoost en kan hierin samen optrekken met raadsleden van andere stadsdelen en van de centrale stad.

Specifieke eisen.
Beschikt als beoogd fractievoorzitter van de PvdA fractie Zuidoost over de volgende vaardigheden:

  1. kan op een democratische manier leidinggeven aan de fractie als team
  2. kan als woordvoerder van de fractie naar buiten treden.
  3. kan in het politieke debat de leidende rol van de PvdA vertolken
  4. kan in het poltik handelen in Zuidoost sturing geven en daarbij tot samenwerking komen met andere politieke fracties.

Beschikt als beoogd bestuurder van het stadsdeel Zuidoost over de volgende vaardigheden:

  1. kan de visie van de PvdA zichtbaar maken in het bestuurlijke beleid, en kan uitvoering geven aan het bestuursakkoord waar de fractie zich aan heeft verbonden.
  2. kan leiding geven aan bestuurlijke processen, en kan daarover het debat aangaan met de Raad en de bewoners van Zuidoost.
  3. kan als bestuurders het uitdragen van collegiaal beleid en bestuur combineren met een open houding naar initiatieven vanuit de Raad en vanuit de bewoners.
  4. kan de belangen van het stadsdeel Zuidoost met overtuiging naar voren brengen en met kracht behartigen.

Beschikt als beoogd lijsttrekker van de PvdA en beoogd voorzitter van het Bestuurder van het stadsdeel Zuidoost over de volgende vaardigheden:

  1. staat in de traditie van sociaal-democratisch bestuur in Zuidoost.
  2. kan met overtuiging uitdragen waar de PvdA in Zuidoost voor stond en staat.
  3. kan de bewoners van Zuidoost betrekken bij de maatschappelijke vraagstukken in Zuidoost, en kan in discussie treden over wat bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen doen, en wat daarbij van het stadsdeelbestuur verwacht kan en mag worden.
  4. kan Amsterdam Zuidoost aar buiten toe met allure vertegenwoordigen.