28 maart 2009

Toegankelijk en fijnmazig Openbaar Vervoer voor iedereen!

De PvdA wil dat het Openbaar Vervoer (OV) op korte termijn fijnmaziger en toegankelijker wordt. Alleen op die manier is het voor de Amsterdammers én voor mensen die de stad bezoeken aantrekkelijk om de auto te laten staan. Bijkomend effect van een fijnmaziger OV-net in de stad is dat het ook voor ouderen en gehandicapten eenvoudiger wordt om zich te verplaatsen met het reguliere OV.

Om dit te realiseren wil de PvdA stop-en-go busjes in de wijken die buiten de ring A10 liggen. Ook moet er, om een werkelijk fijnmazig OV-net te kunnen realiseren, worden nagedacht over een koppeling met initiatieven die genomen worden in het kader van het project ‘Voorrang voor een Gezonde Stad’.

Onderzocht moet worden of de park en ride- busjes vanaf de parkeergarages bij de A10 voor bredere groepen dan alleen forensen en bezoekers ingezet kunnen worden. Naast verbetering van de fijnmazigheid van het OV kan ook (tijdelijk) gratis OV bijdragen aan het beter gebruik ervan. Daarom wil de PvdA de geplande proef van drie maanden gratis OV voor ouderen verlengen. De resultaten van deze proef zullen dan meer informatie geven over het gebruik van het OV door deze groep.

Aanbesteding
Momenteel wordt nagedacht over een nieuwe aanbesteding voor het Aanvullend Openbaar Vervoer voor ouderen en gehandicapten (AOV). De PvdA wil dat er eerst bekeken wordt wat er kan verbeteren in het gewone OV zodat meer mensen in de stad – Amsterdammers en bezoekers, meer of minder valide, jong & oud – daar gebruik van gaan maken.

Ook met beter regulier en fijnmazig OV blijft er behoefte aan beter AOV. Om het gebruik en de kwaliteit ervan te stimuleren stelt de PvdA voor om een aantal pilots uit te voeren. Gehandicapte actieve buurtbewoners moeten bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een speciale buurtbus.

Ook moet er bekeken worden of sommige groepen mensen die afhankelijk zijn van het AOV meer geholpen zijn met een ‘eigen budget’, zodat ze zelf hun vervoer op maat kunnen regelen. De evaluatie van al deze initiatieven moet over een jaar duidelijk maken hoe fijnmazig en toegankelijk OV er uit moet gaan zien en welke eisen er bij een nieuwe aanbesteding aan het AOV voor ouderen en gehandicapten gesteld moeten worden.