11 maart 2009

Censuur willen wij niet

Aankomend weekend wordt op het PvdA congres de integratie-resolutie behandeld. Een resolutie waar de Jonge Socialisten in de PvdA zich goed in kunnen vinden. Wat ons echter tegen de borst stuit is de wijze waarop in de resolutie met de vrijheid van meningsuiting wordt omgegaan. Er wordt enkel naar de grondwet verwezen, en niet uitgelegd waarom de PvdA achter de vrijheid van meningsuiting staat. Daarom hebben de JS in de PvdA amendement 216 ingediend, en zijn een actie begonnen onder de titel ‘censuur willen wij niet’. Zie ook www.censuurwillenwijniet.nl

Juist ook in onze partij hebben we het de afgelopen jaren soms moeilijk gehad met vrijheid van meningsuiting. Uitspraken als ‘wie kaatst kan de bal verwachten’ leken even gemeengoed te zijn, en veel mensen vertrouwden de PvdA niet meer als de partij die pal achter deze vrijheid staat. Daarom is het noodzakelijk om nu, op het komende congres, vol achter de vrijheid van meningsuiting te gaan staan en hierbij niet alleen naar de grondwet te verwijzen.

Onder het kopje ‘hoe gaan wij met fitna om’ in de resolutie staat dat de PvdA de vrijheid van meningsuiting ‘vanuit rechtstatelijk perspectief’ heeft verdedigd en we een grondwet hebben die zegt: ‘censuur kan dus niet’. Daar zijn wij het pertinent mee oneens. Het klopt, censuur kan niet, maar dat is voor ons als PvdA niet de reden om geen censuur toe te passen. Niet ‘censuur kan dus niet’, maar ‘censuur willen wij niet’!

Gelukkig is de resolutie nog niet definitief, en is er nog de mogelijkheid om op het aankomende congres wel uit te leggen waarom wij als PvdA de vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden. Dit moet dan – heel officieel – volgens een amendement. De Jonge Socialisten in de PvdA hebben daarom het volgende amendement op de integratieresolutie ingediend:

Amendement 216

Oorspronkelijke tekst:

"De PvdA heeft, vanuit rechtsstatelijk perspectief, nadrukkelijk het recht van vrijheid van meningsuiting en expressie verdedigd. De Grondwet stelt dat voor het openbaren van gedachten niemand voorafgaand verlof nodig heeft. Censuur kan dus niet."

Nieuwe tekst:

"De PvdA heeft het recht op vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan. Hierbij gaat het aan de ene kant om het recht dat iedere burger heeft op het uiten van zijn eigen mening. Aan de andere kant is er ook de plicht om de mening van een ander te respecteren.

De vrijheid van meningsuiting heeft de samenleving en de sociaal- democratie gebracht tot waar deze nu is, juist omdat zij burgers in staat stelt geluiden te laten horen die afwijken van de mening van de overheid. In dit licht zal de PvdA het recht om wat voor publicatie dan ook uit te geven altijd van harte verdedigen, nationaal en internationaal.”

Het PvdA Partijbestuur heeft dit amendement een negatief preadvies gegeven met de volgende reden: ‘Het draait hier niet om wat de PvdA vindt maar om het rechtstatelijk perspectief’. Wij zijn het hier niet mee eens, aangezien het hele document vol staat met wat wij als PvdA vinden. Het is goed om, juist als het om zulke moeilijke kwesties gaat, uit te leggen waarom wij er trots op zijn dat het in de grondwet staat. Juist door niet alleen maar naar die grondwet wijzen als ware zij een setje regels waar wij ons nu eenmaal aan moeten houden laten we zien wat wij waardevol achten. Pas als wij aan onszelf uit kunnen leggen waarom wij de grondwet belangrijk vinden, kunnen we dat aan de rest van de wereld voorhouden. Stem daarom voor dit amendement!

Wij zijn PvdA’ers, jong en oud, roeptoeter of institutie, van de linker- en rechtervleugel. Het amendement waar het ons om draait wordt op het congres in Utrecht op 14 maart in stemming gebracht. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk congresafgevaardigden bereikt worden. Mail, bel, sms hen, of breng desnoods een bloemetje langs.
Wilt u deze actie ook steunen, laat uw stem dan op www.censuurwillenwijniet.nl horen en onderteken de actie. Op naar de vrijheid!