20 februari 2009

Harde aanpak spijbelen sorteert effect

AMSTERDAM – De harde aanpak die Amsterdam hanteert om leerlingen in de schoolbanken te houden, werpt zijn vruchten af. Het aantal voortijdig schoolverlaters in het voortgezet onderwijs en mbo neemt flink af, bevestigde een woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) donderdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Het aantal afhakers daalde in het schooljaar 2006-2007 met 15 procent tot ongeveer drieduizend. De cijfers van het afgelopen schooljaar zijn nog niet bekend, maar lijken opnieuw uit te komen op een daling van meer dan 10 procent.

Volgens de zegsman heeft de ’erop-afmethode’ veel effect. Tijdens de zogeheten ’100-procentsactie’, die vorig jaar op een aantal scholen is ingevoerd, krijgen spijbelende scholieren nog op dezelfde dag een telefoontje van hun mentor. Lukt dat niet, dan gaat de mentor de leerling thuis bezoeken. Is de spijbelaar na drie dagen nog steeds afwezig, dan schakelt de school de leerplichtambtenaar in.

Scholen hebben bovendien een verzuimcoördinator die elk uur bijhoudt wie afwezig is. Ook leerplichtambtenaren hebben steeds meer een vaste plek op de school, zodat ze direct aan de bel kunnen trekken bij ouders van verzuimende leerlingen.