9 februari 2009

Stadsreclassering in Amsterdam

AMSTERDAM – Het gemeentebestuur van Amsterdam werkt aan de oprichting van een ‘stadsreclassering’, die moet voorkomen dat criminele jongeren na afloop van hun straf weer op het verkeerde pad belanden.

De jongeren vervallen nu heel vaak in oude fouten nadat de ‘gewone’ reclassering het contact met hen heeft verbroken. De stadsreclassering moet ‘langdurige nazorg’ bieden, gericht op scholing of werk. Dat kan eventueel door middel van intensieve begeleiding door coaches.

Het gaat om een voorstel van Manon van der Garde, PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad. Het college steunt dit idee. Dit jaar wordt er 460.000 euro voor vrijgemaakt, volgend jaar nog eens 760.000 euro. De stadsreclassering zou een belangrijke rol moeten krijgen bij het bestrijden van de overlast door hanggroepjongeren. Amsterdam telt volgens officiële cijfers 119 van zulke groepen.

Om de drugsoverlast in gebieden als Zuidoost, het centrum en de Transvaalbuurt te bestrijden wordt onderzocht of het wettelijk mogelijk is tijdelijke gebiedsverboden op te leggen aan drugsdealers.

Vorige maand meldde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin aan een wet te werken om overlastgevende jongeren sneller een wijkverbod op te leggen. In het najaar moet het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer liggen. Nu is een wijkverbod alleen mogelijk in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Lees ook de bijgevoegde notitie van Manon over veiligheid in buurten