29 januari 2009

Weer aan het werk

Met de notitie Weer aan het werk wil de PvdA meer mensen aan het werk helpen. Het verbeteren van het re-integratieaanbod moet leiden tot een duurzame uitstroom naar regulier werk. Werk is het beste middel om uitkeringsgerechtigden weer actief te laten deelnemen aan de maatschappij, hun inkomenspositie te verbeteren en sociale contacten op te bouwen.

De PvdA doet in deze notitie acht voorstellen om te komen tot zowel maatwerk voor elke uitkeringsgerechtigde, als de differentiatie in het aanbod te vergrootten. Zo wil de PvdA in de eerste plaats de intake verbeteren. Het is van essentieel belang dat er grondig wordt gekeken naar de afstand die uitkeringsgerechtigde heeft tot de arbeidsmarkt. Deze afstand is de basis voor het vervolgtraject en de daaraan gekoppelde instrumenten. De PvdA pleit voor een grondige analyse waarbij de verantwoordelijkheid van de cliënt moet worden vergroot. Een dergelijke analyse is alleen mogelijk wanneer de werkdruk van klantmanagers van de Dienst Werk en Inkomen omlaag gebracht wordt. Op dit moment hebben klantmanagers gemiddeld 150 cliënten die zij moeten begeleiden naar werk.

Verder wil de PvdA een structurele inzet van strenge trajecten voor mensen die onvoldoende meewerken aan een toeleiding naar werk. Het gaat hierbij vooral om mensen bij wie fraude is geconstateerd, die agressief gedrag vertonen, of die onvoldoende medewerking verlenen. Deze mensen kunnen, indien nodig, gekort worden op hun uitkering. Ook kan de uitkering volledig stopgezet worden.

In de notitie stelt de PvdA ook voor om het onderscheid tussen werkgerelateerde en zorgverlenende re-integratie inzichtelijker te maken. Dus enerzijds re-integratie die gericht is op mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, die snel weer aan het werk kunnen. Anderzijds re-integratie die voornamelijk is gericht op zorgverlening en dagbesteding en vaak complexer van aard is. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om daklozen en verslaafden die eerst geholpen zullen moeten worden met huisvesting- of verslavingsproblematiek. Want als wij zelf niet de resultaten toetsen aan de juiste doelstellingen zijn wij mede debet aan het verkrijgen van een onvolledig en daarmee vetkend beeld van ons reintegratiebeleid.

De PvdA heeft verder voorgesteld de gemeentelijke regie op re-integratie te versterken, de inzet van Work First trajecten te intensiveren en werk voor eenoudergezinnen te bevorderen.