16 januari 2009

PvdA fractie over Commissie Mertens: ‘Dienstverlening is en blijft uitgangspunt’

De PvdA fractie vindt dat de Commissie-Mertens een knap advies heeft geschreven. Deze commissie was door stad en stadsdelen gevraagd om te adviseren over de toekomst van het Amsterdamse Bestuurlijk Stelsel.

PvdA-woordvoerder Frank de Wolf: ‘Wat ik goed vind, is dat het rapport van de Commissie gaat over het versterken van het stadsdeelstelsel met nadruk op de gemeenschappelijkheid van Amsterdam. De stad en de stadsdelen moeten goed samenwerken en kwaliteit en efficiëntie van de dienstverlening aan de Amsterdammer staan daarbij centraal. De Commissie benadrukt de regierol van de centrale stad. Dat is goed. Het geeft stadsdelen de ruimte om zich te concentreren op uitvoering en dienstverlening.

De PvdA fractie schaart zich achter het pleidooi van de Commissie om te streven naar meer uniformiteit, ter voorkoming van rechtsongelijkheid tussen inwoners van Amsterdam. Vooral inkomensmaatregelen, tarieven, vergunningen en verordeningen moeten binnen gemeenschappelijke kaders gaan vallen.

Naast meer uniformiteit moet er een duidelijkere taakverdeling tussen de Centrale stad en de stadsdelen tot stand worden gebracht, vindt de Commissie. De PvdA fractie is het hier mee eens. Er moet goed worden gekeken naar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

De PvdA fractie is wel van mening dat de voorwaarden voor een dynamische bestuursvorm gelegen liggen in duidelijke afspraken. Terecht zegt de Commissie dat stad en stadsdelen bestuurlijke partners zijn maar ook opdrachtgever en opdrachtnemer bij de uitvoering van aan stadsdelen opgedragen taken. Dus, stadsdelen bepalen de gewenste dienstverlening, de stad bepaalt de condities waaronder deze taken kunnen worden uitgevoerd.

De PvdA gemeenteraadsfractie spreekt maandagavond 19 januari over het voorstel van de Commissie Mertens. Daarnaast vindt op donderdag 22 januari een Algemene Leden Vergadering van de PvdA plaats waar het onderwerp is geagendeerd. Het standpunt van de PvdA fractie zal daar worden bediscussieerd.

  • Lees hier het rapport van de Commissie Mertens of download het bijgevoegde bestand bij dit artikel
  • Klik hier voor meer informatie over de Algemene Leden Vergadering in de Amstelkerk op 22 januari as. waar het advies wordt besproken
  • ‘Het comite Red de stadsdelen heeft een notitie geschreven en een motie voorbereid die op de ALV van 22 januari wordt besproken. Kijk hier voor meer informatie!’