14 januari 2009

Plan PvdA voor afspraken met vastgoedsector

Amsterdam wil zijn 54.000 kleine winkeliers beschermen tegen grote huurverhogingen en leegstand in naastgelegen panden. Dat moet gebeuren via in een convenant gemaakte afspraken met vastgoedverhuurders. Het initiatief komt van de PvdA-fractie in de gemeenteraad en krijgt steun van GroenLinks. Ook enkele andere fracties steunen het plan.

Aanleiding is een onderzoek van het gemeentelijk bureau O+S, waaruit blijkt dat veel van de kleine ondernemers forse huurverhogingen (tot 58 procent) moeten betalen. Zij leggen het loodje in de concurrentie met grote ketens.

PvdA-woordvoerder Michiel Mulder wil zo voorkomen dat de Amsterdamse winkelier uit het straatbeeld verdwijnt. Hij trekt een vergelijking met wonen. "Als we de huren niet aan banden hadden gelegd, zouden ze geëxplodeerd zijn. Hetzelfde geldt voor de huur van de kleine winkelier, die het nu aflegt tegen het grootwinkelbedrijf."

Kleine bedrijven blijken hogere huren te betalen, doordat de ketens in onderhandelingen betere kortingen bedingen. Ook de kamer van koophandel en de middenstandsclub MKB-Amsterdam zijn bezorgd over het verdwijnen van kleine detailhandel in de stad.