9 januari 2009

Profiel: Auke Bijlsma kandidaat-voorzitter PvdA Amsterdam

Beste partijgenoten,

Op verzoek van de redactie van de Nieuwsbrief wil ik graag toelichten waarom ik me kandidaat heb gesteld voor het voorzitterschap van het regiobestuur van Amsterdam.
Mijn motivatie is dat ik mijn uitgebreide ervaring op lokaal, nationaal en Europees
vlak graag een paar jaar wil inzetten voor het versterken van de Amsterdamse PvdA.

Ik ben bij deze kandidaatstelling niet over één nacht ijs gegaan en heb eerst bij een aantal leden die actief zijn of zijn geweest binnen de PvdA gepolst hoe men er tegenover zou staan als ik me beschikbaar zou stellen voor het voorzitterschap. Ik kreeg daarop uitsluitend erg positieve reacties en mede daarom heb ik me kandidaat gesteld.

Als voorzitter zou ik samen met de andere bestuursleden graag de volgende zaken tot stand brengen:

  1. Het organiseren van spraakmakende debatten over kwesties die de komende jaren spelen of gaan spelen. De Amsterdamse PvdA kan zich op die manier manifesteren als de partij waarin door de beste deskundigen concrete voorstellen worden ontwikkeld op lokaal en bovenlokaal niveau. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de huidige problemen op gebieden als volkshuisvesting, werkgelegenheid, opleiding, milieu, klimaat en energie. Op die manier kan de PvdA zich op de kaart zetten en weer een aantrekkelijke partij zijn om lid van te worden.
  2. In onze PvdA achterban is een hoop deskundigheid aanwezig, waar nog onvoldoende gebruik van wordt gemaakt. Mijn ervaring is dat een deel van de leden graag gevraagd wordt om iets te doen mits duidelijk is wat het concreet inhoudt, dat het ergens toe leidt en hoeveel tijd het kost.
  3. Het tot stand brengen van een uitstekende kandidaten-lijst voor de gemeenteraad. Om dat te bereiken is het volgende nodig: het vroegtijdig beginnen met scouten van potentiële raadsleden, het instellen van een gedegen kandidaatstellingscommissie, het beter voor- bereiden en begeleiden van kandidaat-raadsleden, het zorgdragen voor een betere begeleiding als men raadslid wordt en het inschakelen van PvdA-leden, die als adviseurs van raadsleden willen dienen, enz.
  4. Voor het voeren van een goede campagne, moet nu al een lijst beschikbaar zijn van concrete dingen die de huidige fractie en onze wethouders hebben bereikt en wat men voor de verkiezingen nog hoopt te bereiken. Ook moeten de huidige fractie en PvdA collegeleden nu al een lijst met programmapunten opstellen, van wat in de volgende collegeperiode moet worden bereikt. Mijn ervaring is dat hiermee vaak te lang wordt gewacht en dat de zittende fractie en collegeleden hier vaak onvoldoende bij worden ingeschakeld.

Ik heb in mijn activiteiten binnen en buiten mijn werk, steeds geprobeerd om voorbeeldsituaties tot stand te brengen. Dat is vaak gelukt en kan alleen door samenwerken met zeer uiteenlopende groepen en personen en door jaren volhouden om het doel te bereiken. Om een voorbeeld te noemen: Als voorzitter van het bestuur van de Stichting Buurtvoorzieningen Flesseman zijn we erin geslaagd een stadsvernieuwingsproject tot stand te brengen dat in 1994 tot Europees voorbeeldproject werd uitgeroepen.
Ik zie het als een taak van de voorzitter om mensen te inspireren om een gezamenlijk doel te bereiken. Uit ervaring weet ik dat mij dat ook lukt met mensen die er andere opvattingen op na houden dan ikzelf. Ik hou van de discussies die dat oplevert en heb dan ook vele goede contacten met leden van andere partijen.

Aan het stimuleren van een cultuur van een open vereniging, valt nog veel te verbeteren en dat zal vooral binnen de afdelingen moeten gebeuren.

Als voorzitter kan ik gebruikmaken van mijn ruime bestuurlijke ervaring op lokaal, landelijk en Europees niveau.
Om een paar voorbeelden te noemen op politiek en beleidsniveau: twaalf jaar gemeenteraadslid van Amsterdam, lid van presidium van de raad, vice-voorzitterschap van de gemeenteraad,
Vanwege mijn werk bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heb ik naast vele landelijke contacten veel contacten op internationaal niveau o.a. Als Nederlands vertegenwoordiger in het Europese Programmacomité voor Environment en Global Change onderzoek.
Ook beschik ik over een uitgebreid netwerk op lokaal en landelijk niveau op de terreinen van stadsvernieuwing, politiek, kunst en wetenschap.

Al jarenlang ben ik mede congresafgevaardigde van afdeling Amsterdam-Centrum. Op die manier heb ik een goed inzicht in waar de PvdA zich mee bezighoudt. Als zodanig lukt het ons meestal om de steun van het congres achter onze voorstellen en moties te krijgen, o.a. op uiteenlopende gebieden als meer ledeninvloed, volkshuisvesting, mensenrechten, wetgeving op het gebied van abortus en embryoselektie etc.
Ik vind dat de partij actiever moet worden op het gebied van volkshuisvesting. Samen met anderen zijn we op verzoek van partijvoorzitter Lilianne Ploumen bezig met een notitie over de volkshuisvesting sinds 1945 als aanzet voor het toekomstig landelijke verkiezingsprogramma.

Het is daarnaast hard nodig dat de PvdA concrete samenhangende voorstellen ontwikkelt om vanuit een sociaal-democratische visie de economische-, milieu- en energiecrisis gezamenlijk aan te pakken. en om ervoor te zorgen dat iedereen in Amsterdam ongeacht afkomst of kleur gelijke kansen heeft op werk, onderwijs, gezondheidszorg en onderdak. Dat is volgens mij de belangrijkste opgave voor de partij in de komende jaren.

Ik wil mijn kandidatuur voor het voorzitterschap op de algemene leden vergadering van 22 januari graag verder toelichten en ook voor die tijd vragen van leden daarover op de website beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Auke Bijlsma