22 december 2008

€ 50 extra voor Amsterdammers met een laag inkomen

Elk huishouden in Amsterdam dat van een laag inkomen leeft, krijgt een eenmalige uitkering van 50 euro. De gemeente Amsterdam probeert er voor te zorgen dat de meeste mensen dit geld nog voor de Kerst op hun rekening hebben. Dit gebeurt via een automatische bestandskoppeling. Mensen die denken dat zij recht hebben op dit bedrag, maar voor het einde van het jaar nog niets hebben ontvangen, kunnen vanaf 5 januari 2009 een aanvraag indienen bij de Dienst Werk en Inkomen. Dit kan tot het einde van die maand. Ook ontvangen zij in het voorjaar een gratis energiespecial met handige tips en spullen om energie en geld te besparen.

Het grootste deel van de groep die recht heeft op 50 euro zijn mensen met een laag inkomen die al gebruikmaken van een van de armoederegelingen van de gemeente. Zij krijgen het geld automatisch overgemaakt op hun bank- of girorekening. Daarnaast schrijft de gemeente ook Amsterdammers aan die in de voorgaande jaren een laag inkomen hadden, om de regeling onder de aandacht te brengen. Amsterdammers die het geld niet aan het einde van het jaar hebben ontvangen, maar wel in aanmerking denken te komen, kunnen tussen 5 januari en 1 februari 2009 een aanvraag indienen. Een aanvraagformulier kan opgevraagd worden via telefoonnummer (020) 346 3636.

De gemeenteraad heeft besloten om deze 50 euro beschikbaar te stellen aan mensen met een laag inkomen tot 120% van het sociaal minimum. 120% van het minimum houdt in dat het netto maandinkomen van de aanvrager niet hoger mag zijn dan:

Jonger dan 65 jaar
• alleenstaande € 1020 (Ouder dan 65 jaar € 1116)
• alleenstaande ouder € 1311 (Ouder dan 65 jaar € 1376)
• getrouwd of samenwonend € 1457 (Ouder dan 65 jaar € 1531)

Energie en geld besparen
De gemeente vindt het belangrijk dat mensen verstandig omgaan met energie. Dat is goed voor het milieu, maar kan ook veel geld schelen. Daarom krijgen al deze Amsterdammers in het voorjaar van 2009 een energiespecial met simpele tips en spullen om energie en geld te besparen. Bij dit blad, dat mensen thuisgestuurd krijgen, zal ook een aantal energiebesparende middelen worden meegestuurd, zoals een spaarlamp.

Klik hier voor eerder berichten over dit onderwerp.

NB Persbericht van de Dienst Werk en Inkomen