19 december 2008

Verslag van de gemeenteraad van 17 en 18 december 2008

Wat doet de PvdA in de Gemeenteraad? Lees het in dit raadsverslag over de inbreng van de PvdA in de raadsvergadering van 17 en 18 december 2008, door Sabina Gazic. Dit keer over de Begroting 2009, de 9-maandsrapportage 2008 en het Kunstenplan.

Mondelinge vragen
Per 1 januari 2009 wordt de hulp aan daklozen vanuit het klooster van de zusters Augustinessen op de Wallen gestopt. De crisisopvang voor vrouwen wacht hetzelfde lot. Daarover stelde Peggy Burke samen met Marieke van Doorninck van Groen Links vragen aan de wethouder Vos. Voor de vragen, lees meer hier >>

De wethouder zei in haar beantwoording dat ze de zorgen deelt en heeft voorgesteld om in ieder geval voor de komende 6 maanden middelen beschikbaar te stellen voor de continuering van hulp en opvang. In de tussentijd zal ze met voorstellen naar de raad komen voor een definitieve oplossing.

Slotbeschouwingen begroting 2009
Voor de mensen die niet regelmatig de (gemeentelijk) politiek volgen, een korte uitleg over de begrotingsbehandeling. In oktober heeft het college de begroting voor 2009 gepresenteerd. In de begroting – een boekwerk van ongeveer 550 pagina’s – wordt inzichtelijk gemaakt wat de prioriteiten voor het komende jaar zijn en hoeveel geld er naar toe gaat. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen van de gemeenteraad die we tijdens de Voorjaarsnota – tweede belangrijke boekwerk – hebben vastgesteld.

Over de begroting wordt in verschillende commissies gesproken en daar maak je kenbaar op welke punten je de begroting wilt wijzigen door het indienen van amendementen en moties. Dit heet in vaktermen eerste termijn begrotingsbehandeling.

Het college op haar buurt bestudeert alle voorstellen en in een preadvies leggen ze uit wat ze ervan vinden. De preadviezen worden weer besproken in de commissies. Dit heet tweede termijn begrotingsbehandeling.

Vandaag – tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar – wordt de begroting voor volgend jaar vastgesteld door te stemmen over verschillende moties en amendementen. Alle aangenomen moties en amendementen worden onderdeel van de begroting en zullen volgende jaar uitgevoerd worden. Dit jaar heeft de gemeenteraad in totaal 139 moties en amendementen ingediend.

Inbreng PvdA bij Slotbeschouwingen Begroting 2009
Michiel Mulder, woordvoerder financiën, begon zijn betoog met de mogelijke effecten van de kredietcrisis voor Amsterdam en Amsterdammers en wat gemeente daar aan zou kunnen doen.

“We moeten eerlijk zijn en niet de illusie wekken dat wij een internationale financiële crisis in de gemeenteraad gaan afwenden, noch een inzakking van de wereldhandel of een Europese diepe recessie. Maar we hebben de afgelopen weken nagedacht hoe wij vanuit sociaal democratische waarden ons zo goed mogelijk kunnen inspannen om de gevolgen voor Amsterdammers zo klein mogelijk te maken. Hoe zorgen we dat de emancipatie door kan gaan: mensen helpen vooruit te komen. Hoe zorgen we dat we de participatie veilig stellen: mensen helpen mee te doen. En hoe waarborgen we de solidariteit tussen mensen met verschillende inkomens en vanuit verschillende bevolkingsgroepen. Dit laatste in het diepe besef dat we alleen weer uit het dal kunnen komen, als we het sámen doen en niet een ieder in z’n uppie.”, zei Mulder onder anderen. Voor het persbericht en volledige inbreng, klik hier >>.

9-maandsraportaage 2008
Uit de 9 maandsrapportage van het college bleek dat veel moties die de raad bij de begrotingsbehandeling van vorig jaar had ingediend na negen maand nog niet of niet volledig waren uitgevoerd. Er waren zelfs moties van de begrotingsbehandeling 2006 nog niet uitgevoerd. Daarom heeft de raad op voorspraak van de PvdA besloten beter de vinger aan de pols te houden met betrekking tot de uitvoering van moties. Als instrument hebben wij gekozen voor een halfjaarrapportage over de begrotingsmoties. Halverwege 2009 zal de raad dus op de hoogte gesteld worden van de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering. De PvdA-fractie hoopt dat hier een disciplinerende werking vanuit gaat, zodat het college de uitvoering van moties met meer daadkracht ter hand neemt.

Kunstenplan en kunstenplanbegroting 2009 – 2012
Een belangrijke nota die eens in de 4 jaar wordt vastgesteld. Er is veel gesproken over de keuzes die de Kunstraad en de wethouder Gehrels hebben gemaakt. Woordvoerder Anne Graumans zetten uiteen wat de visie van de PvdA op kunst en cultuur is en hoe bepaalde keuzes tot stand zijn gekomen.

‘De PvdA kiest in het Kunstenplan voor de Amsterdammer. Het ideaal van de PvdA is dat elke bewoner zich verbonden voelt met de stad, en een aandeel heeft in de cultuur van de stad en daar ook aan bijdraagt, erdoor geprikkeld kan worden of kippenvel krijgt.’ Voor haar bijdrage en het amendement dat zijn namens de PvdA heeft ingediend, klik hier >>

Noord/zuidlijn
Een van de belangrijkste en duurste projecten van Amsterdam. Het debat in de gemeenteraad ging over het optreden van de gemeente na de verzakkingen van de woningen langs de Vijzelgracht, afgelopen juni en september. In twee onderzoeksrapporten – een van de gemeentelijke ombudsman en een van ingenieursbureau Deltares – kregen de gemeente en de aannemer een dikke onvoldoende.

PvdA woordvoerder Myriam Bergervoet zei weliswaar onthutst te zijn over de conclusies van de beide onderzoeksrapporten en de gevolgen die de verzakking voor de bewoners heeft, maar ze zei ook vertrouwen te hebben in dat de beide verantwoordelijke wethouders Herrema (PvdA) en Van Poelgeest (GL) de aanbevelingen uit de beide rapporten goed zullen uitvoeren.

De voltallige oppositie (de VVD, het CDA, de SP en D66) vond in dit rapport aanleiding om een "Motie van Treurnis" in te dienen. De PvdA en Groen Links steunden deze motie niet.

Alle partijen in de gemeenteraad stemden unaniem in met het besluit van het college om nu wel te beginnen met het repareren van de voegen in de diepwanden van de Vijzelgracht, maar het besluit over hervatting van de ontgravingswerkzaamheden pas te nemen als zeker is dat dat veilig en verantwoord kan gebeuren.