18 december 2008

PvdA past begroting gemeente aan

Werk, huis en jeugd speerpunten Amsterdamse PvdA
Gisteren en vandaag behandelt de gemeenteraad in Amsterdam de begroting voor volgend jaar. De PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om te zorgen dat Amsterdammers zo min mogelijk last krijgen van het abrupt gekeerde economisch tij.

Door wijzigingen in de begroting zorgen we dat de groepen die het ‘t hardst nodig hebben onze steun krijgen. De wijzigingen die op voorstel van de PvdA in de begroting zijn aangebracht sluiten aan bij de vragen die Amsterdammers zich nu stellen: Wat gebeurt er met mijn huis? Wat gebeurt er met mijn baan en mijn inkomen? Wat gebeurt er met de toekomst van mijn kinderen? Uit onze Rood Op Straat acties bleek dat dit de onderwerpen zijn waar Amsterdammers zich op het moment het meeste zorgen over maken. Een greep uit de wijzigingen:

1. Werk en Inkomen
Het wordt voor ondernemers makkelijker om hun huurverhoging aan te vechten. Door middel van een gemeentelijke subsidie wordt het aanvechten van huurverhogingen betaalbaar voor kleine ondernemers.

We trekken deze kerst € 50 extra uit voor alle minima in Amsterdam. Daarnaast krijgen 5000 mensen met een minimuminkomen een energiebox van Nuon ter waarde van nog eens € 50. Hiermee is ieder jaar € 100 te besparen.

2. Woningbouw
We blijven ons inzetten om voldoende woningen van goede kwaliteit te bouwen. Onder andere door het ombouwen van kantoren te versnellen. Er komt een huurfonds zodat ouderen in stedelijke vernieuwingsgebieden langer thuis kunnen blijven wonen.

3. Kinderen Eerst
Ex-gedetineerde moeders kunnen samen met hun kinderen worden opgevangen in een tijdelijke voorziening. Er komt betere voorlichting en preventie om tienerzwangerschappen te voorkomen en we zorgen er met het Jeugdsportfonds voor dat alle kinderen kunnen sporten. Ook wordt er extra geld uitgetrokken voor opvoedcursussen.

Naast deze voorstellen werken we aan de emancipatie en acceptatie van homoseksualiteit. Zo ondersteunen we de komst van een Roze Museum. De PvdA helpt de Amsterdammers die onzeker zijn over hun baan, hun inkomen, hun huis of hun bedrijf waar dat kan. De gemeente Amsterdam moet alles in het werk stellen om de gevolgen voor mensen zo klein mogelijk te maken. De PvdA Amsterdam vindt het essentieel dat de eenheid van Amsterdam niet leidt onder de economische crisis. Daarom komt de PvdA deze week ook met een plan om de gevolgen van de economische crisis voor de Amsterdammers te verlichten.

In de bijlage: Speech Financieel woordvoerder Michiel Mulder.