21 november 2008

Koffieshops sluiten onzinnig

PvdA raadslid en woordvoerder Algemene Zaken Frank de Wolf is verbaasd over het afstandscriterium voor koffieshops tot scholen. Om die reden worden in Amsterdam namelijk 43 koffieshops gesloten. De Wolf ziet veel meer in maatwerk. Een kleine uiteenzetting.

Koffieshops uit de buurt van scholen halen leidt niet zomaar tot minder drugsgebruik van scholieren. Daarom moet per schoollocatie worden bekeken of er een probleem is met, of door, de aanwezigheid van een in de buurt gelegen koffieshop. Als dat zo is, dan moet ie dicht. Maar zomaar een koffieshop sluiten in het centrum van de stad omdat er een school 200 meter verderop staat is niet effectief in het voorkomen van softdrugsproblemen. Scholieren die wiet willen kopen fietsen heus een blokje om na schooltijd of laten een koerier op een brommer rijden nadat de bestelling per sms is doorgegeven. Laten we de inventiviteit van jonge mensen vooral niet onderschatten. Wat nodig is, is maatwerk. De mogelijkheden daarvoor willen wij graag met burgemeester Cohen bespreken.

Iemand die al jaren goed begrijpt dat maatwerk en drugsbeleid hand in hand gaan is burgemeester Leers van Maastricht. Zo’n beetje de nationale burgervader die met beide benen op de grond blijft staan in het – door zijn eigen CDA aangezwengelde – drugsdebat.

Nederland is het enige land waar wiet en hasj legaal in coffeeshops te koop zijn. Daarbij behoren de Nederlanders niet tot de grootste cannabisgebruikers in de wereld. In de statistieken staat Nederland al jaren in de middenmoot. Ook leidt het Nederlandse drugsbeleid tot veel minder gezondheidsschade dan het repressieve beleid dat in andere landen wordt gevoerd. Maar volgens critici – het CDA voorop – neemt de overlast van koffeeshops ongekende vormen aan. Dan gaat het vooral om massaal drugstoerisme rond de grens en ernstig gecriminaliseerde wietteelt. Maar ondertussen weet iedereen dat de oorzaken hiervan veel meer gelegen zijn in het verbod op de wietproductie. Stoppen met gedogen heeft tot gevolg dat alles wat nu gedoogd wordt, belandt in een illegaal heimelijk circuit. En de overlast die daar het gevolg van zal zijn is helemaal niet te reguleren. We staan dus op het punt om het kind met het badwater weg te gooien.

De PvdA Amsterdam hoopt van harte er een paar deugdelijke voorstellen komen uit de ‘Wiettop’ die op initiatief van Burgemeester Leers werd gehouden in Almere (21/11/08). Er is bijvoorbeeld – naast de grensproblematiek en de schoollocatiediscussie – dringend behoefte aan een manier waarop de aanvoer van wiet aan coffeeshops geregeld kan worden. Met gereguleerde productie en aanvoerlijnen. We wensen Burgemeester Leers daarnaast alle steun om deze onderwerpen binnen zijn eigen partij bespreekbaar te maken. Op de PvdA kan hij rekenen!