PvdA praat met ondernemers in Oost en Zuidoost
Een greep uit de onderwerpen die besproken zijn:
Moeilijk ondernemen in Zuidoost
In Amsterdam Zuidoost blijk het ingewikkeld om als starter aan de slag te gaan. Goedkope bedrijfsruimtes voor starters zijn er bijna niet. Een ander probleem in Amsterdam Zuidoost: veel projectontwikkelaars zijn tegenwoordig ook eigenaar en beheerder van hun ontwikkelobject en dat kan voor ondernemers slecht uitpakken als er van te voren geen harde afspraken met de overheid zijn gemaakt. Dat bleek wel uit het schrijnende verhaal van vader en zoon Zijlstra. Zij hebben drie winkels in de Amsterdamse Poort (waarvan het middenstuk geherstructureerd wordt door de eigenaar) die door een combinatie van veel huurverhogingen én leegstand in de rest van het winkelcentrum steeds onrendabeler werden. Uiteindelijk dreigt de zaak failliet te worden verklaard en is al beslag gelegd op winkels en woning. Volgens vader en zoon Zijlstra heeft de eigenaar (ING) de leegstand in de Amsterdamse Poort bewust laten voortbestaan om op die manier de winkelbestemming van het winkelcentrum eenvoudig te kunnen veranderen: van buurtwinkels naar grote ketens.
Raadslid Michiel Mulder: ‘Hier ga ik zeker achteraan. Ik wil precies weten hoe het zit. Deze mensen moeten geholpen en gehoord worden.’ De familie Zijlstra vertelde ook dat er vóór de verbouwing van de Amsterdamse Poort tijdens een ambtswoninggesprek in 2006 mondelinge afspraken zijn gemaakt met het college van B &W en projectontwikkelaar ING. Een van die afspraken luidde dat de verbouwing van het winkelcentrum geen negatieve gevolgen voor de ondernemers zou hebben. Lodewijk Asscher zei hierover: ‘Als er afspraken zijn gemaakt waar men zich niet aan heeft gehouden moeten we er iets aan doen. Dat gaan we uitzoeken. En blijkbaar moeten we strenger zijn als we het bestaan van buurtwinkels willen garanderen.’
Communicatielessen voor Amsterdam Oost
Ook in Amsterdam Oost werden interessante gesprekken gevoerd met ondermeer de eigenaren van restaurant Dauphine en van bakkerij Hartogs. Onderwerpen van gesprek waren:
– Stages en leerwerktrajecten: moeilijk om via de onderwijsinstellingen zelf te regelen, zelf doen blijkt eenvoudiger voor ondernemers. Veel onderwijsinstellingen werken te bureaucratisch.
– Veiligheid: veel veiligheidsmaatregelen worden door ondernemers zelf getroffen. Hier zou de overheid meer oog voor moeten hebben.
– Bekendheid met plannen: de plannen die er liggen voor de herprofilering van de Wibautstraat én het gebied er omheen zijn fantastisch maar nog weinig bekend. Het stadsdeelbestuur werd opgeroepen om duidelijker met buurtbewoners en ondernemers te communiceren over de plannen.
Bij de afsluitende bijeenkomst waren ook grote ondernemers uit Amsterdam Oost aanwezig: de Rabobank, Philips, Delta Lloyd Banken en ING (niet de vastgoedtak, een arbeidsmarktspecialist), het MKB en vertegenwoordigers van ondernemershuizen. Aan bod kwamen: het huisvestingprobleem voor jonge expats die geen topsalarissen verdienen, het gebrek aan goed ondersteunend personeel in Amsterdam als geheel, het investeringsklimaat versus de ontwikkelingen in de stad (herprofilering Wibautstraat), het gebrek aan contact tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en bestuurders en politici.
Lodewijk Asscher sloot de bijeenkomst af met de woorden: ‘De aanwezige bestuurders en politici moeten zich realiseren hoe geweldig het is dat de hier aanwezige bedrijven zoveel werkgelegenheid in de stad creëren. Het loont de moeite om elkaar te kennen. Je kunt het beter samen doen. En in deze economisch moeilijke tijd constateer ik hier toch een gezamenlijk optimisme.’
Extra informatie:
- Een fotoverslag van de dag volgt zsm.
- Een vergelijkbare expeditie wordt begin volgend jaar langs de Westas van Amsterdam georganiseerd. Raadslid Frank de Wolf is verantwoordelijk voor deze bezoeken.
- Het relaas van de familie Zijlstra uit Amsterdam Zuidoost wordt ook via dit medium gevolgd en verslagen.
- lees ook: Amsterdam Werkt!