15 april 2008

Amsterdam gaat sociale bedrijven voortrekken

Een voorkeursbehandeling voor sociale bedrijven en harde sociale voorwaarden in àlle overheidscontracten moeten van Amsterdam het Europees centrum van sociaal ondernemerschap maken. SP, PvdA en GroenLinks – een meerderheid in de Amsterdamse raad – presenteren vandaag daarvoor een ambitieus pakket maatregelen. Die moeten ervoor zorgen dat sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen doordringt tot in alle haarvaten van de hoofdstad en niet blijft steken in mooie woorden en voornemens. De voorstellen voorzien in strikte eisen aan al het werk dat de gemeente uitbesteedt en diensten en producten die ze inkoopt. Bedrijven die werken voor de gemeente, komen er niet meer onderuit om arbeidsgehandicapten en langdurig werklozen in dienst te nemen.

Ze zullen bovendien een fatsoenlijk loon moeten betalen. De drie partijen willen af van grootschalige contracten waardoor alleen grote partijen kunnen meedingen naar opdrachten, zoals in de schoonmaak. Dit is misschien kostenbesparend, maar werkt een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden bij onderaannemers in de hand, aldus de initiatiefnemers. Zo liggen de schoonmaaktarieven in hun ogen nu te laag. Ze stellen voor aanbestedingen op te knippen en in kleine bestekken aan te bieden zodat ook kleinere ondernemers kunnen meedoen. Dat zal als muziek in de oren klinken van het midden- en kleinbedrijf, dat in veel gemeenten oploopt tegen grootschalige aanbestedingen. De gemeentelijke diensten zelf zullen een personeelsbeleid moeten voeren waarbij ze ernaar streven vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst te hebben.

Tegelijkertijd krijgt het sociaal ondernemerschap een fikse steun in de rug. Om initiatieven aan te moedigen willen ze een fonds oprichten, met gelden van gemeente en onder meer VSB Fonds, Start Foundation en Stichting Doen. Dat is volgens Maureen van der Pligt (SP), een van de initiatiefnemers, overigens een oud plan dat in een la is verdwenen. De Vacature Service Amsterdam (VSA) krijgt een belangrijke rol bij het adviseren van bedrijven over een meer sociale rol en de mogelijkheden om werklozen en gehandicapten te helpen uit de bestanden van CWI, UWV en de sociale dienst.

Bij de inkoop en gebruik van producten en diensten dient de gemeente een voorkeursbehandeling te geven aan sociale ondernemingen, of het nu om met gehandicapten geproduceerd serviesgoed gaat of duurzaam hout is.

Hieronder het persbericht: