Programakkoord (7): Participatie
De politiek is er vóór de burgers. In het stadsdeel zijn veel bewoners nauw betrokken bij het reilen en zeilen van hun buurt, school of straat. Het stadsdeel heeft een groot maatschappelijk netwerk. Er is een hechte samenwerking met algemene maatschappelijke organisaties, welzijnsorganisaties en de zelforganisaties van migranten. Dankzij de sociaal-culturele activiteiten zijn er veel contacten met onder andere theaters, kerken en moskeeën.
Wij willen actief richting geven aan participatie van bewoners. Voorafgaand aan planvorming zullen bewoners betrokken worden. Door middel van een goede startnotitie met communicatieplan krijgen bewoners inzicht in de mogelijkheden van participatie. Duidelijkheid over zaken waarop wel en niet invloed uitgeoefend kan worden is van groot belang om teleurstelling te voorkomen. De kosten en effecten van participatie maken wij transparant.
Actieve participatie vraagt een cultuuromslag, een actieve houding vanuit het stadsdeel, die de inbreng van bewoners serieus neemt en gebruikt bij de ontwikkeling van plannen. Ook bewoners hebben hierin een verantwoordelijkheid. Wij zullen de kansen tot participatie creëren, van de bewoners verwachten wij dat zij deze kansen grijpen en benutten. Ook het stadsdeel heeft de verantwoordelijkheid om initiatieven van bewoners serieus te nemen en hen te helpen bij het verwoorden en indienen van een plan.