4 april 2008

ALV buigt zich over evenredige vertegenwoordiging

Voorkeursbehandeling is doorgeschoten en werkt averechts

Michiel Emmelkamp van de Jonge Socialisten mocht het spist afbijten en uitte zijn bezwaren tegen het voorkeursbeleid. Kort samengevat: 1. Iedereen moet volgens de grondwet gelijkwaardig behandeld worden, dus ook…etc. 2. Het gaat om kwaliteit en daaraan zijn alle andere critera ondergeschikt. 3. Het excuus-Truus argument; bij voorkeur gekozenen ontmoeten wantrouwen en moeten zich driedubbel bewijzen. Hij benadrukte dat de JS voor een gemengde partij is met een gemengde vertegenwoordiging, maar we zijn hierin doorgeschoten en de rigoreuze manier waarop dat nu gebeurt werkt averechts en toont aan dat we het ergens verkeerd doen in de scouting en opleiding.

Genoeg kwaliteit

Duidelijk. Liliane Ploumen kende de argumenten en had dit varkentje al vaker gewassen. Omdat vlak voor het debat in de zaal al een ruwe aanvaring had plaatsgevonden ten aanzien van de al dan niet geclaimde voorkeur voor een zwarte vrouw als nieuwe wethouder, werd angstvallig het voorkeursbeleid op culturele, etnische en overtuigingsgronden omzeild. Lilianne weerlegde de JS-kritiek alsof de verworvenheden van de vrouwenbeweging zelf op het spel stonden: Het zal toch niet zo zijn dat tussen de 60.000 PvdA leden geen goede vrouwen zijn die…, ik zal het toch niet meemaken dat juist onder mijn leiding….

Niet goedschiks dan maar kwaadschiks

In het integratie debat van vorige week werd een reserveringsbeleid geopperd als oplossing voor een haperend samenleef-probleem. Lilianne verwees naar de bereidheid van werkgevers om in de code Tabaksblatt ook iets over diversiteit op te nemen. Discriminatie is er nog steeds op alle fronten en daar moet aangewerkt worden. Als het niet goedschiks blijkt te gaan dan kwaadschiks. Geen jonge of oude socialist wil dit dwingend afhandelen, maar de praktijk is gewoon nog niet zo ver. Enkele citaten: "Luister nou eens naar de wijze oude wijven", "Je zoekt in de kring, die bij jezelf past", "Je kunt als vrouw kennelijk niet op die plek komen", "Ze gaan op vreemde vragen kapot", "Als je mogelijkheden wil geven, dan moet je plaats maken", "Hanteer een "bij-gelijke-geschiktheid"s afspraak". "In Noorwegen zijn spectaculaire resultaten bereikt met een dwingend quotum in raden van bestuur, dan kan het opeens wel! ", "Zelfs de grondwet erkent het recht op een voorkeursbeleid, denk aan leeftijdsdiscriminatie".

Kwaliteit aanboren

Lilianne merkte tot slot op dat met goed scouten en opleiden, kwaliteit aanboren en ontwikkelen het voorkeursbeleid hand in hand gaat met kwaliteit. En dat was precies het argument van de Jonge Socialisten. Wanneer je de redenering volgt dan klopt het verhaal van de JS, maar wanneer je de "OS" (Oude Socialisten) hoort spreken dan klopt de rede niet met de werkelijkheid van alledag. Zonder een vorm van positieve discriminatie eindigen we in een witte mannen bolwerk. Wat een droevige constatering anno 2008.

Het debat over hoe we plekken gaan reserveren, talent moeten aanboren en evenredig en toch op kwaliteit kunnen selecteren werd dan maar aan de bar voortgezet. In de wetenschap dat het partijbestuur juist nieuwe voorstellen heeft gepubliceerd om de partijorganisatie te verbeteren, mag ik aannemen dat die voorstellen meer zijn dan een dooddoener. Zoniet, dan hoop ik dat dit door de PvdA afdelingen alsnog worden rechtgezet. Ik begreep dat er een ingelaste ledenvergadering wellicht op donderdag 24 april in samenwerking met de binnenstad zou komen, maar dat is nog niet helemaal rond. Volg de site voor meer nieuws.