3 april 2008

Vragen over ICT stroomslurpers

Amsterdam vormt een belangrijk knooppunt in de wereld voor internetverkeer en de datacenters vormen de ruggengraat ervan. Gemeente Amsterdam geeft met haar beleid al jaren aan de ict-industrie en de creatieve industrie belangrijk te vinden omdat het economische groei, innovatie en werkgelegenheid creëert. Belangrijke voorwaarden voor vestiging van deze bedrijven is de aanwezigheid van ict-infrastructuur, zoals glasvezel en datacentra.

Echter, in het Parool van 26 maart wordt gesteld dat de gemeente Amsterdam vindt dat ‘datahotels’ stroomslurpers zijn en dat ze veel zuiniger met stroom kunnen omspringen dan de huidige normen voorschrijven. Deze nieuwe inzichten leidden er onlangs toe dat één bouwaanvraag voor een nieuw datahotel werd afgewezen, aldus het Parool.

Gazic wilde van het college weten waarom Amsterdam deze marktsector ten opzichte van de rest van Nederland een veel strenger energiebeleid wordt opgelegd. De energiemaatregelen waaraan ICT in Amsterdam moet voldoen zijn 50 procent strenger dan in de rest van het land.

Gazic: "Ik wil dat de gemeente voorzichtig en zorgvuldig omgaat met een sector die zo belangrijk is voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in Amsterdam. In 2006 verklaart de gemeente dat een sector van groot belang is voor de stad. In 2008 wordt diezelfde sector draconische energiemaatregelen opgelegd. Dat vind ik weinig consequent."

Hieronder de mondelinge vragen: