1 april 2008

Mid-term review Osdorp

Op 29 maart 2008 heeft de PvdA Osdorp op het Osdorpplein de bewoners van Osdorp geïnformeerd over de tot nu toe behaalde resultaten. Op de druk bezochte stand hebben de raadsleden, wethouder en afdelingsleden flyers uitgedeeld en informatie gegeven. Elke laatste zaterdag van de maand staat de Pvda op het Osdorpplein.

Veiligheid is volgens de cijfers van het bureau Onderzoek & Statistiek (O&S) in Osdorp de afgelopen twee jaar behoorlijk verbeterd. In het algemeen is criminaliteit en overlast afgenomen. Dit is naast effectief en voortdurend optreden van politie ook te danken aan de verbeterprojecten van het stadsdeel zoals straatcoaches, buurtweb, buurtschouw om (het gevoel van) de veiligheid te verbeteren. De gelanceerde Osdorpse methode is een succesvolle gezinsaanpak waarbij verschillende zorgverleners doelmatiger en meer gestructureerd met elkaar communiceren/samenwerken. De aanpak is zo succesvol dat deze nu in meerdere stadsdelen wordt overgenomen.

Jongeren: De afgelopen twee jaar was er veel aandacht voor de jeugd. Op basis van het rapport ‘Jongeren in West’ hebben we geconcludeerd dat jongeren een substantiële groep in Amsterdam West, en daarmee in Osdorp, vormen. De kansen van jongeren zijn sterk vergroot door o.a. werkstages, leerwerkbedrijven, budgetbeheer en schooluitvalpreventie.
De aandacht is gericht op:
Wonen: Dit heeft geleid tot de notitie jongerenhuisvesting.
Werken: Jongerenwerkplaatsen en diverse andere werkgelegenheidsprojecten zoals FF werken.
Participatie: Notitie jongerenparticipatie.

Werkgelegenheid/economie: De werkloosheid is mede door bovenstaande in Osdorp lager dan het gemiddelde van Amsterdam. Na jaren van leegstand zijn de eerste bedrijven gevestigd op het bedrijfsterrein Lutkemeer. Er is nu een Economische Visie, het Ondernemershuis en een gerevitaliseerd bedrijvencentrum.

Meedoen: De sociale samenhang is versterkt door de inzet van wijkbudgetten en het houden van buurtschouwen. Ook is er een nieuw participatiebeleid in Osdorp, waarvan wij verwachten dat dit de Osdorpers beter gaat betrekken bij alles wat er in hun buurt leeft.

Open Raad: Het vergadersysteem van osdorp is in oktober 2007 op de schop gegaan. In het nieuwe systeem, de Open Raad, kunnen de burgers aan tafel met de raadsleden hun mening geven. Ook kunnen zij in het daaraan voorafgaande Open Huis hun ideeën, projecten of plannen presenteren. Lekker informeel of uitgebreid met allerhande toeters en bellen.

Kunst en Cultuur: Er is een begin hebben gemaakt met het op de kaart zetten van Kunst en Cultuur in Osdorp’.
De PvdA heeft via een motie het Dagelijks Bestuur (DB) opdracht gegeven om voor kunstenaars en kunst- en cultuurliefhebbers een culturele broedplaats annex ontmoetingsplaats te realiseren.
Er is een grote bijeenkomst georganiseerd voor instellingen, raadsleden en bewoners die interesse hebben in Kunst en Cultuur. Tijdens die bijeenkomst was iedereen in de gelegenheid om zijn of haar ideeën over Kunst en Cultuur met ons en met elkaar te bespreken.

Onderwijs: Gratis voorschool voor iedereen en ouderondersteuning worden dit jaar gerealiseerd.
De PvdA-fractie heeft bij de vaststelling van de locatiekeuze voor de Ichtus in 2006 een zware bestuurlijk verantwoordelijkheid genomen. Zwaar omdat er tegen beide locaties felle weerstand bestond. De PvdA vond dat er na vele jaren planvorming eindelijk duidelijkheid moest komen voor de leerlingen, ouders, docenten en buurtbewoners. In 2007 is het Stedenbouwkundig Plan van Eisen (SPvE) voor de Ichtus vastgesteld en kan eindelijk begonnen worden met de uitvoering van de plannen.

Sport en recreatie: Osdorp is nog meer het sportstadsdeel van Amsterdam geworden dan het al was, met bijvoorbeeld het Multifunctioneel Sport Centrum (MFSC), AlleyCat en klimwand, de nieuwe Calandsporthal en de start van de bouw van de nieuwe Ookmeer Sporthal.

Leefbaarheid en Groen: Volgens een onderzoek van O&S heeft het stadsdeel op het gebied van schoonhouden, zwerfvuil aspecten en dergelijke ten opzichte van het gemiddelde van alle stadsdelen goed gescoord. De afvalstofheffing is vorig jaar met 1,4 % verhoogd, dit ligt nog onder het inflatiecijfer en is nu het laagste van heel Amsterdam. Met de Tuinen van West is het open polderlandschap ook op lange termijn beschermd.

Stedelijke vernieuwing: Na een periode van stenen stapelen heeft Osdorp via Koers Nieuw West veel geld besteed aan sociaal economische vernieuwing. De PvdA heeft bij het DB aangedrongen op meer aandacht voor problemen bij de herhuisvesting die het gevolg zijn van de stedelijke vernieuwing. Meer variatie in woningen voor bijvoorbeeld de middenklassen maar ook begeleid wonen en maatschappelijk gebonden eigendom om voor meer groepen een eigen huis bereikbaar te maken. De PvdA heeft aangegeven dat er in Osdorp grote behoefte is aan starterwoningen voor jongeren die op zichzelf willen gaan wonen en nog niet ruim bij kas zijn. Dit heeft ertoe geleid dat er in al de voorgelegde uitwerkingsplannen starterwoningen zijn opgenomen.

PvdA Osdorp komt naar u toe: De PvdA is actief met enquêtes en het organiseren van bijeenkomsten, waarbij over actuele onderwerpen de mening van bewoners wordt gevraagd.

Musa Göçmenoğlu, Raadslid PvdA Osdorp