26 maart 2008

Karina Content (Schaapman) stapt uit de Raad

Amsterdam, 26 maart 2008.

Geachte voorzitter van de raad, colegeleden, raadsleden, ambtenaren en kiezers.

Zes jaar lang heb ik met hart en ziel mijn raadslidmaatschap vorm gegeven. Hoewel de functie als raadslid een parttime functie betrof gaf ik daar een meer dan fulltime invulling aan. Dat laatste heeft mij opgebroken.

Met deze brief bericht ik u dat ik wegens gezondheidsredenen mijn functie als lid van de Gemeenteraad van Amsterdam helaas moet neerleggen.
Aangezien ik om gezondheidsredenen niet aanwezig kan zijn voor een persoonlijk afscheid in de raad beschouw ik deze brief behalve ter kennisname ook als afscheid.

Hierbij wil ik een aantal mensen danken voor de plezierige en vaak vruchtbare samenwerking. Allereerst de ambtenaren van de afdeling onderwijs, in de periode 2002-2006 heb ik mede door hun hulp moties weten te formuleren waardoor er geld vrij kwam voor onderwijshuisvesting. Zonder de tomeloze inzet van Herman Blommers was er nooit een onderwijsconsumentenorganisatie tot stand gekomen. Mijn dank gaat uit naar het van Traa-team met name Kees Lacet en Anne Clair Kobben. Ook wil ik Therese van der Helm vertrouwenspersoon voor prostituees van de GGenGD bedanken en de maatschappelijke instellingen, de vele (zelf)organisaties en scholen waarmee ik heb samengewerkt.

Ik dank de fractieleden en in het byzonder de ondersteuners van de PvdA, Gerda, Mirjam, Rik, Henny, Carol en Marcel bedankt en niet te vergeten alle (oud)medewerkers van de Griffie. Rob, Ab en Flory bedankt.

Mijn speciale dank gaat uit naar Jan de bode voor zijn inzet bij het project “Op stap met een raadslid”. Tijdens de bezoeken van leerlingen aan de raad nam Jan altijd de tijd om leerlingen te woord te staan, door zijn toewijding en aanstekelijk enthousiasme overwoog menig leerling vervolgens om bode ipv politicus te worden. Ook dank ik de andere bodes voor hun ondersteunende werk.

Ik wil Adnan Tekin bedanken voor zijn hartelijkheid en immer gulle lach als ik hem tegenkwam in het voorbijgaan op de gang van het stadhuis.
Last but not least : Eric van den Burg, Maurice Limmen, Meneer Droge en Hans Bakker hoewel wij regelmatig van politieke standpunten verschilden zorgden hun eigenzinnige, sprankelende en humoristische bijdragen in de raadsvergaderingen ervoor dat het voor mij daar aangenaam vertoeven was.

Job Cohen, Lodewijk Asscher, Bouwe Olij, Auke Bijlsma, Duco Stadig Amed Aboutaleb en Felix Rottenberg dank voor jullie politieke wijsheid, ik heb er heel veel van geleerd.

Ten slotte wil ik de kiezers danken voor hun stem en ondersteunende brieven, emails en telefoontjes.
Uw stem heeft mij in staat gesteld om samen met de PvdA-fractie een aantal dingen in Amsterdam te verwezenlijken. In de eerste vier jaar heb ik mij ingezet voor kwalitietsverbetering van het onderwijs en gehamerd op de immer noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de Voorscholen. Er werd extra geld voor onderwijshuisvesting, het VMBO en jeugdbeleid uitgetrokken. Een onderwijsconsumentenorganisatie om de positie en betrokkenheid van ouders en leerlingen te versterken is inmiddels opgericht.

Ik heb mij als raadslid en auteur de afgelopen drie jaar kunnen inzetten voor campagnes tegen kindermishandeling en geweld tegen vrouwen. Het onderzoek naar eergerelateerd geweld dat ik samen met Sabina Gazic en Derya Kaplan heb kunnen doen heeft ertoe geleid dat er nu een plan van aanpak ter voorkoming van eerwraak is ontwikkeld en opvang voor slachtoffers van eergerelateerd geweld is gerealiseerd. Samen met Amma Asante deed ik onderzoek naar mistanden in de prostitutiebranche. Veel aanbevelingen uit het rapport ‘Het onzichtbare, zichtbaar gemaakt’ uit 2005 zijn door het gemeentebestuur overgenomen, en een aantal aanbevelingen (zoals de leeftijd van prostituees naar 21 jaar en invoeren souteneursverbod) worden in Den Haag verder uitgewerkt. In Amsterdam komt een gezondheidscentrum voor prostituees en een experticecentrum voor mensenhandel is opgericht, De Escortservice is vergunningplichtig gemaakt. Samen met Frank de Wolf werd de afgelopen begroting een motie ingediend waardoor er extra geld uitgetrokken is voor de opsporing van illegale bordelen waar mensenhandel plaatsvind. Mijn pamflet “Hoerenlopen is niet normaal” uit 2007 is als lesmateriaal op één van de politieacademies ingevoerd en wordt door veel middelbare scholieren gebruikt voor werkstukken. Ik heb veel gastlessen aan leerlingen kunnen geven over de nut en noodzaak van hun betrokkenheid bij de politiek en hun stad.

Kortom, veel van wat ik heb beloofd bij de verkiezingen is in gang gezet maar ik had nog veel meer willen bereiken, Het werk in de politiek is nooit af. Ik vind het moeilijk om gezondheidsredenen afscheid te moeten nemen van de leukste baan die ik ooit heb gehad. Ik dank jullie allen voor het feit dat ik met jullie steun en uw stem van 2002 tot nu volksvertegenwoordiger mocht zijn in Amsterdam.

Het ga jullie goed.

Hartelijke groet,

Karina Content