26 maart 2008

Asscher wil afrekenen met duur pandjeshuis

Amsterdam wil de pandjeshuizen in de stad laten aanpakken. Wethouder Lodewijk Asscher vindt dat woekeraars extreem hoge kosten in rekening brengen, waardoor mensen die hun spullen willen terugkopen, dieper in de financiële problemen komen.

Asscher hekelt de in zijn ogen torenhoge tarieven, die oplopen tot soms wel 20 procent per maand. Arme burgers zijn volgens hem vaak de dupe van een cowboymarkt, als gevolg van een verouderde wet.

"Er zijn in deze stad 10.000 mensen die elk jaar aankloppen voor schuldhulpverlening en deze mensen moeten we beschermen. Sommigen kloppen voor snel geld aan bij een pandjeshuis, maar die rekenen woekerrentes." De extreme tarieven voor wie zijn spullen na enige tijd wil terugkopen, staan volgens Asscher in de kleine lettertjes van het contract, die de mensen niet lezen.

Asscher gaat minister Bos van Financiën vragen de wet aan te passen, zodat de pandjesbazen weer worden gebonden aan maximum rentetarieven. Hij wijst op de Stadsbank van Lening als alternatief

Bij CashConverters aan de Amstelveenseweg, dat spullen koopt en verkoopt , voelt men zich beledigd door de uithaal van Asscher. Anders dan de wethouder suggereert, staan de voorwaarden, tarieven en kosten hier helder leesbaar aangeplakt bij de toonbank.

Eigenaar Johan kaatst de bal dan ook direct terug. "Het is altijd de overheid die als eerste het leven duurder maakt voor mensen. Ga maar na: in 2001 betaalde ik in guldens evenveel gemeentebelasting als nu in euro’s."