26 maart 2008

Strengere regels voor pandhuizen

Er moeten strengere regels komen voor bedrijven waar mensen tegen onderpand geld kunnen lenen. Te veel mensen komen nu in problemen door de woekerrentes die daar worden gevraagd.

Dat vindt PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Hij wil dat het rijk de regels voor deze pandhuizen aanscherpt.

Volgens Asscher brengen de commerciële pandhuizen tarieven in rekening die neerkomen op twintig procent rente per maand. "Als de overheid mensen niet beschermt tegen woekerrente, sta je erbij als mensen enorme schulden opbouwen," aldus de wethouder.

Voor een bedrag tot duizend euro zou een wettelijke maximumrente moeten gelden. Een maximumpercentage geldt nu alleen voor bedragen tot elf euro, daarboven is het vrij. Het bedrag in de wet is sinds begin vorige eeuw niet aangepast en Asscher pleit ervoor dat wel te doen.

De wethouder opende gisteren een filiaal van de Stadsbank van Lening aan het Osdorpplein in Osdorp. Bij deze instelling is de rente 1,4 procent per maand.

Asscher wil ook dat er strengere regels komen voor reclame voor leningen. "Die lijken nu wel gratis te zijn," vindt hij.

In 2007 wist de Amsterdamse Stadsbank van Lening van het bestaan van 26 commerciële pandhuizen. Dit zijn er waarschijnlijk nog meer, maar het precieze aantal is moeilijk vast te stellen, doordat de wet die de registratie van pandhuizen verplicht stelt, verouderd is.

Bekende pandhuizen in Amsterdam zijn Cash Converts op de Amstelveenseweg en Used Products op de Prins Hendrikkade.

Deze bedrijven adverteren overigens met aanzienlijk soepeler voorwaarden.