16 februari 2008

Meer huizen voor jongeren

Onlangs presenteerde het College van B & W een plan voor jongerenhuisvesting. Daarin staat dat er in 2010 4800 woningen voor jongeren bij moeten zijn gekomen. Het gaat om woningen voor laagopgeleide jongeren tot 26 jaar, maar ook voor jongeren in de categorie ‘begeleid wonen’, zwerfjongeren of jongeren die dreigen uit te vallen.

Dat is goed nieuws. En toch trekt de paradox op de woningmarkt ook hier door: er zijn voldoende kleine en betaalbare woningen, maar die zijn te klein voor jonge gezinnen en te duur voor jonge starters met een laag inkomen. Daar komt bij dat Amsterdam verjongt. De groep tussen 18 en 26 jaar die een betaalbare woning zoekt, groeit de komende vier jaar met 4000.

Het College wil met haar ambitie van 4800 extra woningen voor jongeren tot 2010 de demografische groei (2000) en gedeeltelijk het probleem van jongeren uit grote gezinnen in te kleine woningen (2800) met voornamelijk tijdelijke oplossingen compenseren. Dat is behoorlijk ambitieus en ook lovenswaardig, maar het draagt nog te weinig bij aan een structurele oplossing.

Het kan beter. Het probleem van jongerenhuisvesting los je niet met alleen 4800 woningen op. Daar zijn onorthodoxe maatregelen voor nodig. De behoefte onder jongeren is – los van de 7600 extra studentenwoningen – enorm.
Welke andere maatregelen kunnen ertoe bijdragen dat er meer woningen voor jongeren beschikbaar komen in Amsterdam, behalve meer bouwen? Tijdens twee bijeenkomsten waar de PvdA fractie heeft gesproken met woningzoekende jongeren en deskundigen, werd een aantal ideeën geopperd. De meest aansprekende ideeën zijn:
– Bouwbesluiten en andere regelgeving minder strikt toepassen voor tijdelijke huisvesting. Als je een kantoor tijdelijk ombouwt tot woningen, kun je bijvoorbeeld best iets eenvoudiger sanitair aanleggen.

– Meer tijdelijke huisvesting op plaatsen waar de bouw van woningen op dit moment stil ligt door de luchtkwaliteitseisen. Bijvoorbeeld op het Zeeburgereiland en in de Houthavens. Ook Uilenstede dat door de geluidseisen niet meer beschikbaar is, kan prima als tijdelijke voorziening dienen, vinden de Jonge Socialisten.

– Bij de plannen voor stedelijke vernieuwing in stadsdeel West (sloop en renovatie) is er ruimte om jongerenhuisvesting te realiseren, maar dan moet daar al in een vroeg stadium bij de sloop- en renovatieplannen rekening mee worden gehouden.

– Amsterdam heeft veel kleine woningen, vooral in de stadsdelen waar de jongeren graag wonen. Gedacht kan worden aan het reserveren van een aantal van deze woningen voor jongeren.

– Een extra woonlaag bovenop containerwoningen (zoals in de Houthavens).
– Het introduceren van campuscontracten voor jongeren, een mogelijkheid waar het College ook voor pleit in haar actieplan. Zo’n contract bestaat al voor studentenwoningen. Het is een huurovereenkomst waarin is opgenomen dat de huur kan worden beëindigd na afronding van de studie.
Ik heb de wethouder Volkshuisvesting, Tjeerd Herrema, daarom verzocht te zoeken naar meer structurele maatregelen voor het probleem van de jongerenhuisvesting. Wij houden u in Nieuws!, op de website van de Amsterdamse PvdA en in de reguliere media op de hoogte.


Hetti Willemse, PvdA Gemeenteraadslid, woordvoerder Volkshuisvesting & Monumenten