Straatmanager moet overvaller verjagen
Alle Amsterdamse winkeliers worden naar gratis cursussen gestuurd waarin ze worden overladen met tips om overvallen te voorkomen.
Daarnaast worden 25 straatmanagers opgeleid die moeten controleren of in de winkels afdoende maatregelen zijn getroffen om het criminelen moeilijk te maken. Ook wijzen de managers de ondernemers op de mogelijkheid om met geld van de gemeente hun zaak te beveiligen.
Dit alles wordt later vandaag officieel door de gemeente bekendgemaakt in een ultieme poging het groeiende aantal overvallen in de regio terug te dringen.
Vorig jaar steeg het aantal overvallen in de regio van 296 naar 394 en ook dit jaar is de stijgende lijn weer ingezet.
"Als gemeente kan je niet alleen maar toekijken als het aantallen overvallen in je stad toeneemt. Je moet dan naar oplossingen zoeken en die beginnen vaak bij preventie en het vergroten van de weerbaarheid van ondernemers", zegt Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken.
Plaag voor stad
Asscher, die ook voorzitter is van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA), zegt dat de overvalgolf een plaag is voor de stad. "Ik heb grote bewondering voor de politie, die onlangs weer een groot aantal overvallers heeft opgepakt. Als gemeente willen we echter ook onze bijdrage leveren aan de hardwerkende ondernemer die zich wil wapenen tegen die schadelijke overvallen."
Amsterdam volgt met de plannen het advies van staatssecretaris Van Heemskerk van Economische Zaken op. Het ministerie concludeerde onlangs dat vooral kleine ondernemers vaak een laag risicobewustzijn hebben en de mogelijkheden van preventie niet kennen. Het ministerie ziet een rol voor straatmanagers weggelegd en overweegt die te subsidiëren. Het PCA anticipeert op deze ontwikkeling door managers op deze rol voor te bereiden.
Straatmanagers worden geïnformeerd over hoe overvallers te werk gaan en met welke maatregelen overvallen kunnen worden voorkomen. Zij leren de veiligheidssituatie in een onderneming te beoordelen en de ondernemers te wijzen op effectieve organisatorische en technische maatregelen.
Sleutelbeheer
"Vaak kun je met eenvoudige maatregelen bijna zonder kosten veel bereiken. Het gaat bijvoorbeeld om een goed overzicht in de zaak, het afromen van de kas, het sleutelbeheer en om goede afspraken over het openen en sluiten van de onderneming", meent Asscher.
Maar ook technische maatregelen die geld kosten zijn daarbij soms noodzakelijk. "Hiervoor kunnen de ondernemers een beroep doen op de stimuleringsregeling die per 1 maart in de gemeente Amsterdam ingaat", stelt Asscher.