26 januari 2008

Elkaar scherphouden

Beste partijgenoten,

De fractie van de PvdA in Zuidoost vormt weer één geheel. Afgelopen zaterdag hebben onze bestuurders, fractie en afdelingsbestuur met elkaar gesproken over alles wat is gebeurd, over de emoties die wij hebben ervaren. De uitkomst is dat iederéén dit een plaats zal geven en verder wil. Samen hebben wij vasthoudendheid getoond. Wij hebben leergeld betaald en dat heeft ons sterker gemaakt. Wij zullen in ons handelen laten zien dat wij in Zuidoost integer bezig zijn.
Het doet ons goed dat woensdag in de Gemeenteraad burgemeester Cohen heeft gezegd: “Het moet mogelijk zijn ‘een contra expertise’ te vragen na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer… Als je het op onderdelen niet eens bent moet je dat kunnen zeggen. Dat is alleen maar goed voor de positie van de Rekenkamer”. Wij zijn ook verheugd dat op één fractie na alle politieke partijen van mening zijn dat “bezwaar mogelijk is tegen het oordeel van de rekenkamer” (Het PAROOL, 24 januari 2008)

Met de ‘second opinion’ die wij hebben ingewonnen, en met de beslissing van het landelijk PvdA bestuur, gebaseerd op het verslag van de commissie Dolman, staat vast dat:
• de onderbouwing van de beschuldigingen over “persoonlijk voordeel” in het rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam feitelijk niet juist was,
• er géén enkel bewijs is van ‘persoonlijke verrijking’, de opgeroepen beelden geheel ten onrechte zijn geweest, en er geen reden is tot terugroeping van raadsleden.

Belangrijk is ook de discussie over de beoordeling van de fouten die zijn gemaakt bij het melden van nevenfuncties en het afzien van deelname aan stemmingen in de raad. Onze conclusie is dat dit beter kan en moet. Wij plaatsen dit in de context hoe de afgelopen jaren de aandacht is toegenomen voor de collectieve verantwoordelijkheid voor integriteit in de politiek, zoals deze is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Dit speelt overal in Nederland.
Met alles wat ons is overkomen willen wij in Zuidoost voorop gaan in de omgang met integriteit: de nieuws subsidieverordening; de aandacht voor controle op en verantwoording van subsidies; het toezicht op het melden van nevenfuncties; afspraken in de fractie en de Raad over deelname aan stemmingen. Het is niet alleen een zaak van regels op papier, maar ook een zaak van elkaar scherp houden, van politieke cultuur, en dat is in Zuidoost niet anders dan elders.

Een stadsdeel heeft een controle instantie nodig. Het zijn verbaast dat de RSA niet samen met de stadsdeelraad Zuidoost wil leren van wat is gebeurd, en zich wil terugtrekken uit Zuidoost. Wij steunen het initiatief van de VVD om te bemiddelen, en hebben de hoop en verwachting dat de relatie hersteld kan worden. Indien dit niet mogelijk blijkt, zullen wij dit aan de orde stellen in het overleg met de andere stadsdelen die partner zijn in de RSA. In elk geval zullen wij erop toezien dat Zuidoost een controlerende instantie heeft.

Muriël Dalgliesh, voorzitter fractie PvdA Zuidoost
Nick Bolte, voorzitter afdeling PvdA Zuidoost