13 januari 2008

PvdA steunt nieuw prostitutiebeleid

Misstanden in de Amsterdamse prostitutie stonden deze week centraal. Burgemeester Cohen en PvdA wethouder Asscher presenteerden belangrijke plannen voor de Amsterdamse prostitutie. De plannen gaan over het bestrijden van gedwongen prostitutie en het verminderen van prostitutie in het wallengebied. Raadslid Frank de Wolf is verheugd dat de PvdA’ers extra aandacht besteden aan het tegengegaan van mensenhandel.

Het nieuwe prostitutiebeleid van de gemeente Amsterdam is ondermeer op aandringen van de PvdA tot stand gekomen. In verschillende notities en voorstellen heeft de PvdA de misstanden in de prostitutiebranche minutieus onderzocht.

“Waar ik écht blij mee ben is dat het college met deze nieuwe plannen aangeeft dat de prostitutie geen normale branche is en dat er geen normale arbeidsomstandigheden in de prostitutie zijn. Tegelijkertijd valt niet te ontkennen dat prostitutie er nu eenmaal is en niet geheel valt uit te bannen. De taak van de overheid is om de prostitutie zo te reguleren dat er zo min mogelijk misstanden zijn. Het college werpt nu terechte barrières op om die misstanden te voorkomen. Dat gaat gebeuren door een vergunningsplicht voor escortbedrijven, verblijfsverboden voor souteneurs, verhoging van de minimumleeftijd voor een prostituee naar 21 en een strengere controle op crimineel gebruik en illegale onderhuur van woningen en bedrijven als sekspand.”

Kritiek is er echter ook. Frank de Wolf: “Het is goed dat er klantonderzoek is gedaan. Helaas is dat klantonderzoek vrij beperkt. We moeten internetsites bij het klantenonderzoek betrekken. Dergelijke websites laten hoe de prostitutiemarkt werkt en hoe deze leidt tot uitbuiting van prostituees. Prostituees worden daar besproken met naam, toenaam, plaats en wat ze doen voor heel weinig geld. Het toont aan hoe weinig prostituees over hun werk te zeggen hebben en hoe kwetsbaar ze zijn voor criminele uitbuiting.”