6 januari 2008

PvdA-leden Oost: Aan het werk!

Op 3 januari 2008 hebben de leden van de PvdA Oost-Watergraafsmeer met het bestuur, fractie en leden van het dagelijks bestuur gesproken over de ontstane situatie in het stadsdeel. De leden staan achter hun wethouders, fractie en bestuur. De leden hebben de opdracht gegeven zo snel mogelijk te zorgen voor een nieuwe coalitie, bij voorkeur met GroenLinks en de leden hierover regelmatig en snel te informeren.

Openbare vergadering
De extra ledenbijeenkomst van 3 januari was geheel gewijd aan de coalitiecrisis die ontstond toen GroenLinks op 10 december 2007 aankondigde uit de coalitie van PvdA, GroenLinks en Méérbelangen te stappen. De leden stemden in ruime meerderheid tegen een voorstel om de vergadering achter gesloten deuren te houden. Het werd een openbare vergadering en de journalist van Het Parool, die op de publieke tribune zat, kon dus blijven.

PvdA en Méérbelangen willen door met GroenLinks
Toen GroenLinks aankondigde uit de coalitie te stappen en de wethouder terug te trekken, vroeg de GL-fractie tegelijk ook tijd om hier nog even over na te denken. Deze ruimte hebben de PvdA en Méérbelangen GroenLinks gegeven. Beide partijen willen graag met GroenLinks verder om het programakkoord “Verbonden met de buurt” uit te voeren. Maar dan wel volgens de spelregels die daarvoor door de Raad zijn vastgelegd. Begin januari maakt GroenLinks definitief haar positie bekend: coalitie of oppositie.

Nieuwe onderhandelingen?
Zodra blijkt dat het vertrek van GroenLinks definitief is, worden afspraken gemaakt met de andere partijen in de Raad. PvdA en Méérbelangen zullen dan SP en ‘G4’, een verbond van VVD, D’66 en CDA, uitnodigen om te onderzoeken met welke partijen een sterk, sociaal en groen programma het beste kan worden uitgevoerd.

Opdracht van de leden
De leden gaven fractie, wethouders en afdelingsbestuur als opdracht mee:
– Zorg dat er zo spoedig mogelijk weer een coalitie zit
– Blijf hierbij inzetten op het behoud van GroenLinks voor de coalitie
– Zorg dat de leden steeds goed geïnformeerd zijn
– Verbeter de externe communicatie

Een volledig verslag van de extra ledenvergadering volgt.